Sari van Veenendaal met Lieke Martens op de training van Oranje ANP Pro Shots

Oranjevrouwen willen terug naar niveau van het openingsduel

tijd van publicatie Aangepast

De hype is geboren, het positivisme viert hoogtij. Maar eerlijk is eerlijk: het spel van de Oranjevrouwen is na het fraaie openingsduel met Noorwegen naar een discutabel niveau gezakt.

In aanloop naar het kwartfinaleduel met Zweden zijn de speelsters van het Nederlands elftal het erover eens: Oranje moet terug naar het niveau van die eerste wedstrijd.

"Daarin speelden we heel goed", blikt keepster Sari van Veenendaal terug. "We bleven toen erg rustig en kwamen tot goed voetbal. Het eerste halfuur tegen Denemarken (het tweede duel, red.) hielden we dat niveau vast, maar daarna werd het onrustig."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Veenendaal wil terug naar het niveau van de eerste wedstrijd

In de laatste groepswedstrijd tegen België zakte het spel van Oranje nog verder weg. Toch vochten de speelsters zich naar een moeizame 2-1 zege.

Het stemt Van Veenendaal tot tevredenheid dat Nederland ook op die manier de wedstrijden weet te winnen, maar een tegenstander verslaan op basis van voetballend vermogen heeft toch echt de voorkeur. "Fijn dat we moeizame duels winnen, maar ik wil terug naar het niveau van tegen Noorwegen", aldus Van Veenendaal.

Shanice van de Sanden, de maker van de eerste Nederlandse goal dit EK, kan zich vinden in de woorden van haar teamgenoot. "Tegen België zijn we niet rustig gebleven, maar het is ook mooi als je zulke wedstrijden wint."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van de Sanden: ook mindere momenten horen erbij

"Soms moet je je als team door een duel heen vechten, dat hoort erbij. We hebben drie keer gewonnen en zijn tevreden. En ach, meningen zijn er altijd. Mensen mogen vinden wat ze vinden, het maakt mij eigenlijk niet uit. Wij hebben de volle focus op onszelf."

Geslepen Zweden

Op een uitverkochte Vijverberg spelen de Oranjevrouwen zaterdag om 18.00 uur tegen Zweden voor een plaats bij de laatste vier. De Zweden eindigden in hun poule met Duitsland, Rusland en Italië als tweede achter de Duitsers, met vier punten.

Ook zij maakten tot nu toe een wisselvallige indruk, vindt Van Veenendaal. "Maar ze zaten dan ook in een zware poule. We moeten vooral onthouden dat het een geslepen ploeg is."

Oranje kent Zweden goed. De olympische droom van Oranje spatte vorig jaar uiteen na een gelijkspel op Het Kasteel tegen Zweden. Begin maart speelden de ploegen nog tegen elkaar op de Algarve Cup. Oranje won daar met 1-0.

STER Reclame