Chase Kalisz na de finale van de 200 meter wisselslag
NOS SportAangepast

Kalisz en Dressel bezorgen VS twee keer WK-goud

Opnieuw een succesvolle dag voor de Amerikaanse zwemmers. Chase Kalisz werd bij de WK in Boedapest wereldkampioen op de 200 meter wisselslag en Caeleb Dressel won het goud op de 100 meter vrije slag.

Kalisz trad met zijn eerste wereldtitel in de voetsporen van zijn landgenoten Ryan Lochte en Michael Phelps. Jarenlang was de 200 meter wisselslag het domein van Phelps en Lochte.

Phelps stopte na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en Lochte is dit hele jaar geschorst door de Amerikaanse zwembond.

Kalisz treedt in voetsporen van Phelps en Lochte

Kalisz had in de series al de snelste tijd gezwommen en was ook in de finale niet te kloppen. De Japanner Kosuke Hagino lag halverwege nog eerste, maar op de schoolslag maakte Kalisz het verschil.

Met 1.55,56 tikte hij 0,45 eerder aan dan Hagino, de olympisch kampioen op de 400 meter wisselslag. Zijn tijd was 1.56,01, net iets sneller dan de Chinees Wang Shun, die 1.56,28 op de chronometers zette.

Dressel wint koningsnummer

Caeleb Dressel won de 100 meter vrije slag in Boedapest. Met een straatlengte voorsprong snelde hij in 47,17 naar zijn eerste wereldtitel.

Dressel wint koningsnummer op WK

De 20-jarige Dressel veroverde in Rio de Janeiro al twee olympische titels, maar dat deed hij in de Amerikaanse estafetteploeg, waarbij hij alleen de series zwom. In Boedapest deed hij het op eigen kracht.

Goede start en keerpunt

Met een fantastische start, waarmee hij ook al de basis legde voor de wereldtitel op de 4x100 meter vrij, en dito keerpunt maakte hij direct het verschil.

Nathan Adrian, de olympisch kampioen van 2012, tikte 0,70 later als tweede aan (47,87). De bronzen plak was verrassend voor Mehdy Metella (47,89) uit Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl