Reuters

Trump kwam gisteren opeens met de bombshell dat hij transgenders wil gaan bannen uit het leger. "Een verrassing ja, maar misschien ook wel een truc om de aandacht af te wenden van het hele debacle rondom minister Jeff Sessions", vertelt Boris Dittrich van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in het NOS Radio 1 Journaal.

Voormalig president Obama had juist een begin gemaakt met het toelaten van transgenders in het leger. Volgens Trump moet dat hele proces worden gestopt omdat de medische kosten van transgenders in het leger te hoog zijn.

"Het ministerie van Defensie heeft de kosten van transgenders in het leger onderzocht, en die blijken juist heel laag te zijn", legt Dittrich uit. "Dit kan geen reden zijn, want het is niet waar."

Sinds Obama's pleidooi om op kwaliteiten en capaciteiten te letten in plaats van seksualiteit en geslacht, zijn er duizenden militairen uit de kast gekomen als transgender. "Deze uitspraak van Trump is eigenlijk een stap terug in het verleden", vertelt Amerika-deskundige Victor Vlam tegen de NOS. "De laatste jaren wordt de lhbtq-community steeds meer geaccepteerd, en nu gooit hij alles weer om."

Dat zorgt voor onzekerheid, zeggen Vlam en Dittrich. "De transgenders in het leger zullen wel denken: ik ben eindelijk uit de kast, iedereen weet het in het leger, word ik nu ontslagen?", gaat Dittrich verder.

Wat de situatie nog onzekerder maakt, is dat ze als dit doorgezet wordt, oneervol worden ontslagen, zegt Vlam. "Want dan is de reden voor ontslag dat ze mentaal niet fit genoeg zijn. Zo'n ontslag zorgt voor problemen bij een nieuwe werkgever. Het wordt dan echt heel moeilijk voor deze mensen."

​Trump knuffelt zijn harde achterban en die achterban gaat hem ook steeds harder knuffelen.

Victor Vlam

Het is de vraag of de ban echt wordt doorgezet, of dat de tweet alleen maar afleiding is. Vlam: "Trump heeft zijn echte achterban nodig. Er zal veel gedoe ontstaan als Sessions wordt ontslagen en zo wil hij zijn aanhang tevreden houden."

En dat is waarschijnlijk een nieuwe vorm van het beleid dat hij gaat voeren, zegt Vlam. "Hij wil die 35 procent in de VS die hem onvoorwaardelijk steunt knuffelen en steeds meer tegemoetkomen."

Hij trekt zich steeds verder terug naar deze mensen en komt steeds verder af te staan van de rest van Amerika, vindt Vlam. "En die 35 procent gaat hem steeds harder knuffelen."

Een vicieuze cirkel, in principe. "Het is niet eens ondenkbaar dat hij bijvoorbeeld het stemmen moeilijker gaat maken voor etnische minderheden, ook om zijn achterban tegemoet te komen."

Of het nou afleiding is of niet, Trump heeft natuurlijk wel de tweet verstuurd. Dat betekent niet dat de wet meteen is doorgevoerd. "Het is een officiële verklaring, maar het Congres moet nog toestemmen." En dan moeten er gesprekken worden gevoerd en worden overlegd. Voordat dat allemaal is gebeurd, zijn we weer een tijdje verder. "Ik heb toch nog een beetje hoop dat het goedkomt", sluit Dittrich af.

STER reclame