Ranomi Kromowidjojo
NOS SportAangepast

Kromowidjojo als zesde naar halve finales, ook Kamminga door

Ranomi Kromowidjojo heeft zich op de WK zwemmen in Boedapest geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. De olympisch kampioene van 2012 liet in de series van het koninginnennummer met 53,45 de zesde tijd noteren.

Maud van der Meer redde het niet. De 25-jarige zwemster zwom samen met Andrea Murez met 54,49 de zestiende tijd en moest op herhaling. In de swim-off tikte de Nederlandse vervolgens in exact dezelfde tijd aan, maar de Israëlische verbeterde zich.

Kromowidjojo halvefinaliste, Van der Meer in de wachtkamer

Sarah Sjöström was op het sterk bezette nummer het snelst. De wereldrecordhoudster (51,71) uit Zweden hield met 53,01 de Deense Pernille Blume en de Amerikaanse olympisch kampioene Simone Manuel achter zich.

Lekker

"Het ging wel lekker", zei Kromowidjojo na haar race. "Ik zwom nog niet maximaal. Gelukkig nog niet. En dan vanmiddag een tandje erbij."

Kamminga door

Arno Kamminga was op dit toernooi al goed voor een nationaal record op de 50 meter schoolslag en een knappe dertiende plaats op de dubbele afstand. En ook op de 200 meter schoolslag plaatste hij zich voor de halve finales.

De 21-jarige Katwijker ging in de series als een komeet van start, maar zakte in de laatste meters ver weg. Zijn 2.11,00 bleek echter nog net genoeg voor een plaats in de halve finales: hij zwom de vijftiende tijd.

"Het einde was net iets te ver", steunde Kamminga. "Het deed heel erg pijn. Daar train je wel op, maar het is nooit fijn."

Kamminga haalt halve finales op 200 school

Heemskerk schittert

Femke Heemskerk loodste de 4 x 200 meter-estafetteploeg overtuigend naar de finale. In een serie waar slechts twee landen afvielen, plaatste Nederland zich als vijfde voor de apotheose.

Startzwemster Robin Neumann tikte aan als zesde, maar Heemskerk rukte in haar race knap op naar de tweede plaats. Esmee Vermeulen en Marjolein Delno gaven wel wat terrein prijs, maar met 7.55,16 kwam een finaleplaats nimmer in gevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl