Flickr / CC 2.0 / thewilkybarkid / BY-NC-SA

Verzekeraars hebben in de eerste helft van dit jaar twee keer zoveel gevallen van fraude met reisverzekeringen ontdekt als in dezelfde periode vorig jaar. Vooral mensen tussen 25 en 35 jaar verzinnen diefstal van spullen, zegt het Verbond van Verzekeraars.

"De stijging komt doordat verzekeraars slimmer worden en declaraties beter onderzoeken. Maar misschien wordt er ook meer gefraudeerd", zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

In totaal is er bij verzekeraars voor 83 miljoen euro onterecht gedeclareerd, niet alleen bij reisverzekeringen, maar ook bij andere verzekeringen. Met motorrijtuigenverzekeringen wordt al jaren het meest gefraudeerd.

Gevolgen

De woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars zegt dat huishoudens door de fraude tientallen euro's per jaar te veel aan premie betalen.

Voor fraudeurs zijn de gevolgen groot. "Je krijgt een boete van 532 euro, de verzekeraar royeert je en als je het heel bont maakt, kom je op een zwarte lijst. Je kunt je dan nog wel verzekeren, maar er gelden dan bijzondere voorwaarden", zegt de woordvoerder.

STER reclame