Het eiland Saba
NOS NieuwsAangepast

Saba wil 15 miljoen tijgermuggen uitzetten om tijgermuggen te bestrijden

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Saba wil 15 miljoen mannelijke tijgermuggen uitzetten om het zikavirus te bestrijden. Dit virus wordt overgedragen door een beet van de vrouwelijke Aedes aegypti-mug, zoals de tijgermug officieel heet. Deze mug brengt virussen over die meerdere ziekten kunnen veroorzaken, zoals dengue, chikungunya en zika.

En dus wil Saba de tijgermug, en dus ook de ziekten die het overdraagt, bestrijden met de tijgermug. Het eiland is van plan mannetjes uit te zetten die genetisch gemanipuleerd zijn. Een Brits bedrijf heeft de mug zodanig aangepast dat het nageslacht van de tijgermug sterft, nog voordat het zelf opnieuw eieren kan leggen. De hoop is dat de techniek ervoor zorgt dat de mug uitsterft.

Groot probleem

De tijgermug moet bestreden worden omdat de infectieziekten die de mug overbrengen een groot gezondheidsprobleem vormen op het eiland Saba, dat onderdeel is van Caribisch Nederland.

Wie geprikt wordt kan bijvoorbeeld enorm veel last van spieren en gewrichten krijgen. En moeders die tijdens hun zwangerschap geprikt worden, kunnen door het zikavirus kinderen krijgen die geboren worden met ernstige schedel- en hersenafwijkingen.

De tijgermug hoort eigenlijk niet thuis op Saba. Volgens deskundigen zijn ze binnengekomen in de bagage van bezoekers of in containers uit landen waar de mug veel voorkomt.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft op Saba onderzocht of er negatieve effecten zijn van het inzetten van de gemanipuleerde mug. De vraag was wat er gebeurt als je zo'n mug inslikt of als die muggen in de voedselketen van de mens terechtkomen. Dat levert volgens het RIVM een verwaarloosbaar risico op.

Het kleinste Caribisch eiland van het Koninkrijk is goed afgebakend en heeft maar 1800 inwoners. Bovendien ligt het redelijk afgelegen van de rest van de bewoonde wereld waar muggen moeilijker te bestrijden zijn.

Het bestuur van Saba moet het project nog goedkeuren. Zodra het project start worden de 15 miljoen beestjes over een periode van twaalf maanden uitgezet, elke maand dus ruim een miljoen. Daarna moet blijken of de mug inderdaad is verdwenen. Want dat is bij testgebieden op het vasteland nog nooit volledig gelukt.

Een van die tests waar muggen werden ingezet om muggen te bestrijden, was in de Californische stad Fresno. NOS op 3 schreef daar eerder dit artikel over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl