Refurbished telefoons
Aangepast

Refurbished is booming, maar wat koop je eigenlijk?

  • Anna Pruis

    redacteur NOS op 3

  • Anna Pruis

    redacteur NOS op 3

Het is booming business: het opknappen en verkopen van tweedehands telefoontjes. Kleine bedrijfjes schieten als paddenstoelen uit de grond en ook grote aanbieders, zoals Tele2, bieden nu dit soort zogeheten 'refurbished' telefoons aan. Maar wat doen die bedrijven eigenlijk met deze telefoons?

We leggen het uit in de video hieronder:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Een refurbished telefoon is een tweedehands telefoon die - als het goed is - is schoongemaakt en opgelapt. Aanbieders beloven meestal tientallen onderdelen van de telefoon te testen en kapotte onderdelen te vervangen. De batterij of het scherm bijvoorbeeld. Zij adverteren met een 'zo goed als nieuwe' telefoon, maar dan voor een zachtere prijs. Klinkt als een goede deal dus.

De wereldreis van een refurbished telefoon

Maar waar komen die toestellen vandaan? De tweedehands telefoons worden vaak in grote partijen opgekocht van over de hele wereld. "Wij kopen vooral telefoons op van grote bedrijven, die hun apparaten om de zoveel jaar vernieuwen", zegt Roel Theunissen van Leapp, een van de grootste aanbieders van refurbished telefoons in Nederland. "De grootste partijen komen uit Amerika en Azië."

Werkplaats in Hongkong

De onderdelen worden vaak weer uit andere, afgeschreven, telefoons gehaald. Zo koopt het bedrijf Coolmix grote partijen tweedehands telefoons op uit de Verenigde Staten of Dubai, via een soort Facebook voor telefoonhandelaren. Die sturen ze vervolgens naar een werkplaats in Hong Kong.

Na deze wereldreis worden de telefoons helemaal uit elkaar gehaald. "Daar worden ze allemaal handmatig gecheckt", vertelt eigenaar Ajmal Gholzad. "De goede onderdelen worden vervolgens gebruikt om refurbished telefoons te maken."

Onderdelenschaarste

Het lastige is dat telefoonfabrikanten en dan vooral Apple - aan bijna niemand losse onderdelen van een telefoon leveren. Wat betreft batterijen zijn aanbieders van refurbished telefoons dus al heel snel aangewezen op niet-originele exemplaren. En de kwaliteit daarvan kan erg uiteenlopen.

"We hebben in de markt te maken met veel cowboys en dat maakt de inkoop heel erg lastig", zegt Theunissen. "Je ziet bijvoorbeeld dat de casing niet meer origineel is, maar nagemaakt. Of dat de batterij een veel kortere levensduur heeft. Of dat de beeldschermen ondermaats zijn. We hebben gemerkt dat de inkoop in de loop van de jaren alleen maar moeilijker is geworden, omdat de concurrentie groeit. Gelukkig hebben wij goede contacten met leveranciers."

Telefoons worden eerst uit elkaar gehaald

Als consument blijft het lastig, omdat je niet weet wat voor toestel je precies koopt: het kan een bijna nieuwe telefoon zijn, die na aankoop is teruggestuurd. Maar het kan net zo goed een oude werktelefoon van iemand zijn, die jarenlang intensief is gebruikt.

De Consumentenbond bestelde vorig jaar zes refurbished telefoons en kwam tot de conclusie dat vier daarvan niet goed werkten. Ze zagen bijvoorbeeld dat het home-knopje gammel was, de batterij niet meer helemaal goed was, of het scherm niet van goede kwaliteit.

Het was verder vaak onduidelijk in hoeverre aanbieders de telefoon nu echt hadden opgeknapt en hoe het precies zat met de garantie. Daarnaast bleek het prijsverschil tussen een gloednieuwe en refurbished telefoon soms veel kleiner dan gedacht. "Wij zouden de gok alleen wagen bij een scherpgeprijsd toptoestel", concludeerde de bond.

De Consumentenbond concludeert wel weinig klachten tegen te komen. Gok of niet, veel meer mensen gaan voor een refurbished toestel. Leapp verkoopt sinds kort zeven keer zoveel toestellen, na een deal met een telecomaanbieder. En Coolmix breidt dit jaar verder uit en denkt aan een eigen werkplaats in Nederland.

Mogelijk heeft het feit dat je sinds kort een bkr-registratie krijgt bij het afsluiten van een abonnement met nieuwe telefoon daarmee te maken.

Eerder legden we in deze video uit wat daarvan de gevolgen zijn:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Aanbieders van refurbished telefoons zijn niet rouwig om die maatregel. "Daar gaan wij de komende jaren zeker van profiteren", voorspelt Gholzad.

Deel artikel: