Een vrouw in Jemen houdt een kind vast dat cholera heeft EPA

Het aantal slachtoffers van de cholera-uitbraak in Jemen neemt enorm toe. De ziekte verspreidt zich snel. Het Rode Kruis verwacht dat 600.000 mensen voor het einde van het jaar cholera hebben. De snelle verspreiding wordt mede veroorzaakt door honger en de oorlog die er woedt.

De bevolking is ernstig verzwakt door voedseltekort en gebrek aan schoon drinkwater. Door de burgeroorlog is het riool op veel plaatsen vernietigd en hebben waterzuiveringsinstallaties geen stroom of brandstof. Er is ook een groot gebrek aan medische voorzieningen en de ziekenhuizen zijn overvol.

Volgens het Rode Kruis zijn sinds de uitbraak in mei al 1850 mensen aan cholera overleden.

Tekort aan middelen

Peter Maurer, hoofd van het Internationale Rode Kruis, zegt dat alles op alles gezet moet worden om te voorkomen dat het aantal slachtoffers verder stijgt. "Medicijnen, voedsel en schoon drinkwater zijn nodig", vertelt hij vanuit Jemen. Hij roept de strijdende partijen op om humanitaire hulp toe te laten. Het Rode Kruis heeft in Nederland giro 6868 opengesteld om geld in te zamelen.

Cholera wordt vooral verspreid door verontreinigd water en voedsel. Cholera-patiënten kunnen genezen als ze schoon water krijgen met zout en suiker. Hulporganisaties zeggen dat die middelen er niet zijn in Jemen.

STER reclame