Landa baalt van Tour: dit nooit weer

Aangepast
Mikel Landa met Chris Froome in zijn wiel AFP

Klagen wil hij niet, maar Mikel Landa weet wel: dit nooit weer. Drie weken is de Spanjaard tijdens de Tour de France in touw geweest om Sky-kopman Chris Froome naar zijn vierde eindzege te leiden - en met succes - maar dat heeft hem wel een plek op het podium gekost. En misschien had hij wel de benen voor nog veel meer dan dat.

In het Spaanse dagblad El País kijkt Landa met name met gemengde gevoelens terug op de etappe naar de top van de Izoard. Daar had hij gehoopt op een geste van Froome als dank voor al het kopwerk dat hij tot dan had verricht, allemaal in dienst van het eindresultaat. "Ik doe altijd mijn best voor mijn kopmannen. Maar soms verwacht je dan een tegenprestatie."

Die kwam er niet op de beklimming van de Alpencol, waar het er alle schijn van had dat 27-jarige Landa beter was dan Froome - en niet voor het eerst in de afgelopen Tour. "Ik was die dag erg kwaad, omdat ik mezelf moest wegcijferen zonder dat het team er iets mee opschoot. De Tourzege was op geen enkel moment in gevaar. Het deed mij pijn dat ik me toch moest opofferen."

Luttele seconde

Hij baalt er nog steeds van, temeer daar hij het podium in Parijs uiteindelijk op één luttele seconde (achter de Fransman Romain Bardet) miste. Maar aan de andere kant: hij wist van tevoren wat zijn rol was in de Franse etappekoers. "Ploegleider Dave Brailsford heeft de situatie goed aangepakt. Hij drong er bij ons op aan om goed te blijven communiceren. En dat ging ook prima."

Mikel Landa met Chris Froome in zijn slipstream EPA

Maar voor de toekomst ziet hij toch een andere rol voor zichzelf weggelegd. En dat zal dan niet zijn bij Sky, waar zijn contract na dit jaar afloopt. Er gaan geruchten dat hij gaat aanhaken bij Movistar, hoewel die Spaanse ploeg met Nairo Quintana en de van een zware knieblessure herstellende Alejandro Valverde al twee klassementsrenners van groot kaliber in huis heeft.

Veel meer dan dat hij de naam van zijn nieuwe ploeg niet voor 1 augustus kan onthullen, wenst Landa echter niet prijs te geven. Wel helder is de Bask, die gezien zijn leeftijd voor zijn sterkste jaren als coureur staat, over zijn ambities. "Dit wil ik nooit meer. Ik wil niet herinnerd worden als de renner met goede benen die de Tour misschien wel had kunnen winnen. Ik wil winnen, of het in ieder geval proberen."

Opgetrommeld

Hij had voor dit jaar, waarin hij in mei ook al de Giro d'Italia reed, zijn zinnen eigenlijk gezet op de Vuelta. De Tour stond helemaal niet op zijn programma. Kort voor de start in Düsseldorf werd hij echter alsnog opgetrommeld, als vervanger voor de toch nog niet helemaal van zijn langdurige blessure herstelde Wout Poels.

Of hij in eigen land inderdaad aan de start verschijnt van de Vuelta, is nog onduidelijk. Maar zo ja, dan is hij beslist niet op zijn best na de twee grote ronden van eerder dit jaar. Stiekem kijkt hij eigenlijk al naar volgend jaar, naar een Tour die hij dan niet rijdt vóór maar tégen Chris Froome...