Griekse overheid maakt haast met herstel haven Kos na beving

Aangepast
AFP

De Griekse overheid gaat de schade in de haven van Kos na de aardbeving van vorige week versneld repareren. De belangrijkste haven van het eiland moet halverwege augustus weer open zijn.

De haven wordt in verschillende fases gerepareerd, maar de regering richt zich in eerste instantie op de delen die het minst beschadigd zijn, meldt de Griekse krant Ekathimerini. Het ministerie van Infrastructuur heeft er een bedrag van 400.000 euro voor vrijgemaakt.

Zodra de schade hersteld is, kunnen de schepen weer aanmeren. "Als de zeeroute weer gebruikt kan worden, kan het eiland weer bevoorraad worden", zegt Giorgos Dedes van het ministerie.

Andere routes

Tot die tijd wordt het eiland bevoorraad via routes die de passagiersschepen ook nemen. Dat gebeurt voornamelijk via de eilanden Rhodos en Kalymnos, waar grotere schepen wel aan kunnen leggen.

Van daaruit worden goederen en personen met kleinere boten vervoerd naar de kleinere havens Kefalos en Kardamena in het zuiden en Mastichari in het noordwesten van Kos. Die havens hebben geen schade opgelopen.

Schade aan gebouwen

Ingenieurs en bouwexperts zijn nog altijd druk om de schade aan gebouwen op het eiland te controleren.

Tot nu toe zijn meer dan vijftig gebouwen onveilig verklaard. 32 woningen zijn niet meer bewoonbaar. Scholen, ziekenhuizen en andere overheidsgebouwen zijn niet beschadigd door de aardbeving, zegt Dedes.

Kracht van 6,7

De aardbeving voor de kust van de Turkse en Griekse eilanden had een kracht van 6,7. Op Kos kwamen zeker twee mensen om het leven en raakten meer dan 120 mensen gewond.

Sommige toeristen brachten de nacht na de aardbeving noodgedwongen op straat door. Nederlandse vakantiegangers die na de aardbeving terug naar huis wilden, zijn deze week bijna allemaal weer thuisgekomen.

STER Reclame