Een laptop met de Wannacry-ransomware
NOS Nieuws

Site Nederlandse politie tegen ransomware internationaal succes

Een internationale samenwerking van politie-eenheden en beveiligingsbedrijven tegen gijzelsoftware heeft minstens 28.000 mensen geholpen hun computer te ontgrendelen. De Nederlandse politie, die een van de initiatiefnemers is van het project No More Ransom, spreekt van een succes.

De website werd een jaar geleden opgericht met het doel mensen te helpen om te voorkomen dat criminelen hun computer vergrendelen en die pas weer vrijgeven nadat de slachtoffers geld hebben betaald. Inmiddels hebben 1,3 miljoen bezoekers de site, die in 26 talen beschikbaar is, geraadpleegd. Bij de recente massale cyberaanvallen waren er pieken in het aantal bezoekers.

Onlangs legde een ransomware-virus wereldwijd bedrijven plat. Ook de Rotterdamse haven werd bij die aanval getroffen. Organisaties, waaronder veel Britse ziekenhuizen, werden ongeveer een maand daarvoor nog getroffen door een vergelijkbare grootschalige gijzelsoftwarecampagne.

Gratis decryptieprogramma's

Op de site zijn 54 decryptieprogramma's te vinden die kunnen worden gebruikt bij 104 varianten van ransomware. Gebruikers hoeven niet te betalen voor het gebruik van de programma's. Er staan naast de decryptieprogramma's ook adviezen om te voorkomen dat computers worden overgenomen.

Door samen te werken met andere politiediensten en beveiligingsbedrijven probeert het initiatief aan de sleutels te komen van de encrypties die de criminelen gebruiken. "Het wordt gevoed door onderzoeken van politie-eenheden wereldwijd, ook partijen als Interpol en Europol zijn aangesloten", zegt John Fokker, coördinator van het team High Tech Crime van de politie en oprichter van het initiatief.

Nooit betalen

De politie legt op de site ook uit hoe aangifte kan worden gedaan als systemen toch zijn gegijzeld, iets wat Fokker slachtoffers altijd adviseert te doen. "Dat heeft altijd zin. Een slachtoffer kan een ontbrekend deel in onze puzzel zijn." Hij denkt dat mensen zich op termijn kunnen verzekeren tegen gijzelsoftware en dat verzekeraars slachtoffers dan ook zullen aanraden aangifte te doen, net als bij diefstal.

Fokker raadt slachtoffers van de criminelen af om te betalen om hun computer weer te ontgrendelen. "Je weet echt niet zeker of je je bestanden terugkrijgt. En je voedt ook 'de machine'. Een crimineel weet dan dat je iets te verliezen hebt." Hij sluit niet uit dat de criminelen na betaling besluiten om opnieuw bij dezelfde slachtoffers toe te slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl