Een partij hout met het FSC-keurmerk ANP

De aanbesteding door de Rijksoverheid van honderdduizend nieuwe bureaus, stoelen, tafels en kasten is uitgelopen op een rechtszaak. Een van de eisen voor de leveranciers is voldoen aan de strengste milieueisen, dus onder meer beschikken over de keurmerken voor duurzaam hout, FSC en PEFC. Maar de bedrijven die de aanbesteding hebben gewonnen, Gispen en Rohde & Grahl, hebben die keurmerken niet, schrijft het FD.

Een van de verliezende partijen, Drentea uit Emmen, pikt dat niet en heeft een kort geding aangespannen. Rijkswaterstaat, dat de aanbesteding namens de overheid uitvoert, heeft de gunning opgeschort. De zaak dient in oktober.

Geen uitleg

Met de opdracht is tussen de 80 en 200 miljoen euro gemoeid. Er zijn uitgebreide procedures om te garanderen dat het kantoormeubilair van de overheid zo milieuvriendelijk mogelijk is.

Drentea stapt naar de rechter omdat er volgens directeur Top geen uitleg komt waarom de winnende partijen de opdracht hebben gekregen, hoewel ze niet gecertificeerd zijn. "Ik heb Rijkswaterstaat drie keer om uitleg gevraagd, maar ik krijg geen antwoord", zegt hij tegen het FD.

Ook meubelfabrikant Vepa uit Hoogeveen heeft een gang naar de rechter overwogen, maar ziet daarvan af omdat ze niet tegen een potentiële klant wil procederen.

Fout

Rijkswaterstaat wil tegenover de krant niet reageren op de kwestie. De inkoopdirecteur heeft eerder al erkend dat bij het opstellen van de eisen voor de aanbesteding mogelijk een fout is gemaakt. Voor de inkoop van duurzaam geproduceerd hout hadden de keurmerken wellicht harde criteria moeten zijn.

STER reclame