AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw stevige kritiek geleverd op minister van Justitie Jeff Sessions. Volgens Amerikaanse media overweegt Trump de minister te ontslaan.

Sessions was tijdens de campagne van Trump een van zijn voornaamste vertrouwelingen. Maar tegen The New York Times zei Trump vorige week dat hij hem nooit zou hebben benoemd als hij had geweten dat Sessions zijn handen af zou trekken van het onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen.

Op Twitter schrijft de president nu dat Sessions een zeer zwak standpunt heeft ingenomen tegenover "de misdaden" van Hillary Clinton, vorig jaar de Democratische tegenstrever van Trump. "Waar zijn haar e-mails en de server van de Democratische Partij?", vraagt hij zich af.

Ook bij de lekken vanuit de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heeft de minister niet genoeg van zich laten horen, vindt Trump.

Verder vraagt Trump zich af waar het onderzoek blijft naar de poging van Oekraïne om zijn campagne te saboteren. Oekraïne zou dat hebben gedaan om de campagne van Clinton te steunen.

Anonieme bronnen zeggen tegen persbureau AP dat de president erover nadenkt om Sessions te ontslaan. Hij zou met vertrouwelingen hebben besproken wat de gevolgen van zo'n stap zouden zijn.

AP zegt erbij dat Trump vaker over mogelijke ontslagen praat zonder de daad bij het woord te voegen.

Nieuwssite Axios meldt dat de Republikeinse oud-burgemeester van New York, Rudy Giuliani, in beeld is als opvolger van Sessions. Maar Giuliani zelf zegt dat er niets van die berichtgeving klopt.

Reacties

De uitlatingen van president Trump leidden tot afkeurende reacties van een partijgenoot van Trump en de Oekraïense ambassade in de VS. Die laatste benadrukte dat Oekraïne geen presidentskandidaten heeft geholpen bij de verkiezingen van vorig jaar.

De Republikeinse senator Lindsey Graham noemt de roep van Trump om een onderzoek naar Hillary Clinton hoogst ongepast. Volgens hem ondermijnt hij zo de scheiding tussen de rechterlijke macht en de politiek. Het besluit om iemand te vervolgen, moet gebaseerd zijn op feiten. Politieke motieven mogen daarbij geen rol spelen, zei Graham.

Graham staat bekend als tegenstander van Trump. Hij verloor de voorverkiezingen binnen de Republikeinse Partij van de latere president en spreekt zich sindsdien regelmatig tegen hem uit.

'Heksenjacht'

In andere Twitter-berichten schrijft Trump ook nog over Obamacare ("een marteling van het Amerikaanse volk"), zijn eigen zorgplan ("we gaan zien of de Republikeinen het aandurven") en de terugkeer van de zieke Republikeinse senator John McCain ("Amerikaanse held").

Ook reageert hij op het verhoor van zijn schoonzoon Jared Kushner, gisteren. "Kushner heeft bewezen dat hij niet samen heeft gespannen met de Russen", zegt hij daarover. "Het is een heksenjacht. De volgende die aan de beurt is, is de 11-jarige Barron Trump."

STER reclame