Nederland werd in 2015 wereldkampioen korfbal, maar wil ook wel een olympische titel
NOS SportAangepast

Wereldspelen als opstap naar olympische droom

Nederland speelt vanavond in het Poolse Wroclaw de finale van het korfbaltoernooi op de World Games, ook wel de Wereldspelen genoemd. Het evenement staat bekend als de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. En kan als auditie worden beschouwd voor sporten die van olympische status dromen, zoals korfbal.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is de laatste jaren hard bezig het olympische programma te vernieuwen. Van belang zijn daarbij het spektakel en de populariteit van sporten bij jongeren.

Van de sporten die tijdens de tiende editie van de Wereldspelen te zien zijn, is het karate en sportklimmen al gelukt de overstap te maken. Die sporten zijn in 2020 in Tokio te bewonderen.

Michel Mulder als vlaggendrager tijdens de openingsceremonie

De Nederlandse korfbalbond (KNKV) ziet korfbal al jaren als een mogelijke, nieuwe olympische sport. In behoorlijk wat landen wordt het inmiddels gespeeld (zij het niet overal op hoog niveau) en volgens directeur Kees Rodenburg voldoet de sport ook aan het element van vermaak. "Mensen die korfbal voor het eerst zien, zijn altijd laaiend enthousiast. Ze vinden het een spectaculaire live sport."

"Of de vorm van acht tegen acht past bij een multi-sportevenement, is een tweede. Beachkorfbal, waarin je vier tegen vier speelt op een klein zandveld is iets waar we naar kijken, maar ook een-tegen-een-korfbal is een mogelijkheid", aldus Rodenburg.

Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar rugby (sevens) en basketbal (3x3) gingen korfbal voor en op de Wereldspelen is beachhandbal een van de sporten.

De Australische klimmer Harrison Campbell in actie tijdens de Wereldspelen

Ook sportklimmen heeft moeten anticiperen om olympisch geaccepteerd te worden. De sport mocht van het IOC maar één medaille vergeven, terwijl er drie onderdelen worden beoefend (speedclimbing, leadclimbing en boulderen). En dus bedacht de bond een allround discipline.

De drie onderdelen worden gecombineerd en de beste in dat 'algemeen klassement' wint goud. "Als we één discipline zouden kiezen, zouden we de andere twee tekort te doen", verklaart voorzitter Marco Maria Scolaris van de internationale sportklimbond de keuze. "Die zouden dan vier jaar lang min of meer worden genegeerd. Dat willen we voorkomen."

Dat zijn sport zich olympisch mag noemen, komt volgens Scolaris mede door het spektakel dat de sport biedt. "Wij bieden iets nieuws. Een frisse wind waardoor de jeugd, die minder aandacht leek te hebben voor de afgelopen Olympische Spelen, zich weer interesseert voor het evenement."

'Afwezigheid NOC*NSF gemiste kans'

IOC-president Thomas Bach was persoonlijk aanwezig in Wroclaw om de Wereldspelen te openen. De hele periode zijn er waarnemers van het IOC in Polen om de sporten te beoordelen. NOC*NSF is er niet. Vanuit de Nederlandse delegatie klinken geluiden over een gemiste kans voor de sportkoepel en aanverwante organisaties.

Erevoorzitter Ron Froehlich van de International World Game Association (IWGA) uit Zuid-Afrika legt uit waarom het een gemiste kans is. "Het IOC kijkt hier naar de populariteit van de sporten. Hoe reageert het publiek? Is het een goede televisiesport? Zo bepalen ze of het een olympisch waardige sport is. Dat gebeurt nu, hier."

Het IOC heeft de laatste tijd ook nadrukkelijk uitgesproken dat 'gender equality' een belangrijk onderwerp is: gelijkwaardigheid van man en vrouw. Het is iets wat het karakter van het korfbal, waar mannen samenspelen met vrouwen, mede bepaalt.

"Wij hebben dat altijd uitgedragen als uniek aspect van het korfbal", zegt Rodenburg. "En nu komt het IOC nadrukkelijk met die boodschap. Dat is mooi. En het is inderdaad een extra kans voor ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl