Met miljardensteun van de eurolanden en het IMF is Griekenland de voorbije jaren overeind gehouden
NOS NieuwsAangepast

Grieken halen voor het eerst in jaren zelf geld op

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

Voor het eerst sinds de Griekse schuldencrisis losbarstte en het land aan het infuus van Europa kwam te liggen, klopt Griekenland weer aan op de kapitaalmarkten. Het wil 5 miljard euro ophalen met de uitgifte van een vijfjaars-staatsobligatie.

Drie jaar lang stonden ze als paria's aan de kant als gevolg van de enorme schuldencrisis. Niemand wilde de Grieken nog geld lenen. Griekenland overleefde de voorbije jaren op miljardenleningen van de eurolanden en het IMF. Om die reden is de uitgifte een soort markering van het keerpunt in de Griekse schuldencrisis.

Test

Het is ook een test om te zien hoe markten reageren op de terugkeer van de Grieken en hoe beleggers en investeerders in schuld aankijken tegen Griekenland. Hoe groot is het vertrouwen ofwel het risico? Volgens Eurocommissaris Pierre Moscovici is er voldoende vertrouwen in de Griekse hervormingen en is Athene goed op weg om de tekorten weg te werken.

In 2010 barstte de Griekse schuldencrisis los. Het land bleek er veel slechter voor te staan dan politici en de cijfers zeiden. Kapitaalmarkten sloten de deur voor de Grieken, de rente vloog omhoog, de obligatiehandel in Griekse schulden stokte. Het land dreigde te verzuipen, de euro kwam in gevaar en moest met een omvangrijk leningenprogramma van de eurolanden en het IMF van een faillissement worden gered.

Rente en risico

De Grieken geven een vijfjaars-obligatielening uit, waarmee 5 à 6 miljard euro wordt opgehaald, afhankelijk van de belangstelling. De rente die ze daarop moeten betalen, de zogeheten yield, zal rond de 4,75 procent liggen.

De rente drukt de mate van vertrouwen en risico's van een land uit. Hoe hoger de rente, des te meer risico, maar het rendement is ook stukken hoger. De mooiste bloemen bloeien vaak langs de afgrond.

Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de crisis in 2012 bedroeg de rente op een Griekse vijfjaars-lening maar liefst meer dan 60 procent. De Nederlandse rente voor een soortgelijke lening is zelfs negatief en bedraagt min 0,17 procent. Met andere woorden, beleggers in Nederlandse staatsschuld leggen toe op geld dat ze lenen aan de staat, omdat het zo veilig is.

Hele weg

Griekenland heeft middels drie steunpakketten in totaal 313 miljard euro gekregen. Het zijn leningenprogramma's omgeven met allerlei strenge voorwaarden en vereisten voor financiële en economische hervormingen. In 2010 kregen ze een eerste steunpakket ter waarde van 73 miljard, in 2015 nog eens 154 miljard, en vervolgens nog eens 86 miljard, uitbetaald in trances die ze eerst moesten 'verdienen' met hervormingen.

Het land heeft inmiddels bijna tien zware crisisjaren achter de rug. Eerst de financiële crisis, toen de schulden- en de eurocrisis en daarna een diepe recessie. De staatsschuld bedraagt 177 procent van het bnp, drie keer wat maximaal van Brussel mag.

De werkloosheid bedraagt meer dan 20 procent, de werkloosheid onder jongeren zelfs bijna 50 procent. Zo bezien heeft het land nog een heel lange weg te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl