Eenden in zwemvijver
NOS NieuwsAangepast

Alle eendjes zwemmen in het water (op 8 miljoen na dan)

Als kind leerde je het al: alle eendjes zwemmen in het water. Maar dat klopt niet helemaal, want eenden die worden gehouden voor consumptie zitten binnen en zien hun hele leven geen zwemwater. De organisatie Dier en Recht komt op voor het welzijn van zo'n acht miljoen eenden en begint vandaag een campagne onder het motto: 'gun alle eenden een waterbad.'

Eenden zijn watervogels, niet alleen omdat ze gewoon graag rondzwemmen. "Eenden onderhouden zichzelf met water. Ze poetsen hun veren en verzorgen zichzelf op die manier", licht Frederieke Schouten van Dier en Recht toe in het NOS Radio 1 journaal. "De eenden die nu in stallen worden gehouden hebben die natuurlijke drang ook, maar kunnen daar niets mee omdat zij hun water uit drinknippels moeten halen."

Consumptie-eenden worden zo'n zeven weken na hun geboorte naar de slacht gebracht. Die zeven weken leven ze in een dichte stal en hebben ze geen water om in te zwemmen. Dat is zo sinds 1998, toen de overheid de milieuregels aanpaste. Door die regels is het verboden om eenden buiten te houden.

Eenden in open water

De dieren worden nu binnengehouden omdat er zo minder grote kans is dat ze ziektes oplopen. Maar volgens Schouten betekent het niet dat open water automatisch een gevaar is voor het welzijn van de eenden. "In het Duitse Nedersaksen is met eendenhouders een overeenkomst getekend. Daar zitten de dieren wel in stallen, maar hebben ze ook watergoten waarin ze zichzelf kunnen onderdompelen. Dan is de kans dat ze een ziekte oplopen gewoon even klein."

Eendenhouder Jaap Maarsingh vraagt zich af wat je daar mee oplost. "Ik snap de emotie en de discussie is niet nieuw, maar wij hebben geen eendjes zoals die rondzwemmen in het park. De eenden die wij hebben zijn gefokt voor het produceren van vlees."

Maarsingh is bang dat als hij nieuwe watersystemen toepast, ze vooral op het gebied van bedrijfshygiëne grote problemen krijgen. "Een heel watersysteem heeft ook gevolgen voor hygiëne en de diergezondheid. We staan nu nog bekend om een sector die weinig tot geen medicijnen gebruikt. Je kan je voorstellen dat als er grote natte toestanden plaatsvinden, je problemen gaat krijgen met de gezondheid."

Na zeven weken gaan ze naar de slacht.

Frederieke Schouten

Met de petitie die Dier en Recht vandaag is gestart doet de organisatie een laatste oproep aan staatssecretaris Van Dam. "We hopen dat nu Van Dam demissionair is, en hij niet meer vastzit aan een regeerakkoord, hij misschien nog wat kan betekenen voor het welzijn van dieren."

Volgens eendenhouder Maarsingh hebben de eenden het echt niet zo slecht. Zijn stal is nu nog leeg. Vanmiddag verwacht hij zo'n 10.500 nieuwe eendenkuikens. "Van die kuikens hoeven we nog minder dan 1 procent af te voeren. Daarvan zijn de meeste kuikens al vanaf het eerste moment ziek. Tussendoor hebben we bijna geen uitval. In mijn visie is hun leven hier heel goed geweest."

Het aanpassen van de stallen kost geld, volgens Schouten zit daar het probleem. "Economische redenen gaan hier voor op het welzijn van de dieren. We hebben niet veel stallen, maar het gaat wel om acht miljoen eenden."

Die eenden zijn vooral bedoeld voor de export. "Na zeven weken gaan de eenden naar de slacht, maar tot die tijd kunnen ze een veel beter leven hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl