Een medewerker van AkzoNobel inspecteert een verfblik
NOS NieuwsAangepast

President-commissaris AkzoNobel kondigt vertrek aan

President-commissaris Burgmans van verfproducent AkzoNobel heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij legt in april volgend jaar zijn voorzitterschap van de raad van commissarissen neer, als zijn derde termijn erop zit.

AkzoNobel wil zichzelf stevig in de markt zetten na de felle overnamestrijd met het Amerikaanse PPG. Zo is een bijzondere aandeelhoudersvergadering gepland en een actieplan opgesteld om de relatie met aandeelhouders te verbeteren.

De omzet van de verfreus steeg in het tweede kwartaal licht met twee procent naar 3,8 miljard euro. De nettowinst daalde licht van 312 miljoen euro in 2016 naar 301 miljoen dit jaar.

Bava

Het verfbedrijf belegt op 8 september een buitengewone aandeelhoudersvergadering, een bava. Het bedrijf is daartoe genoodzaakt om de benoeming van de nieuwe bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker door de aandeelhouders te laten bekrachtigen. Vanlancker volgt de vorige week onverwacht gestopte bestuursvoorzitter Ton Büchner op.

Naast de stemming over Vanlancker geeft AkzoNobel op de bava ook tekst en uitleg over het overnamebod van het Amerikaanse PPG. Die probeerde drie maanden lang AkzoNobel in te lijven maar droop in juni teleurgesteld af.

Elliott

Met het uitroepen van de bava komt AkzoNobel eigenlijk tegemoet aan de Amerikaanse activistische aandeelhouder Elliott die daar al maandenlang op aandringt.

Elliott is boos op AkzoNobel dat het niet wilde praten met PPG en wil via een bava president-commissaris Antony Burgmans wegstemmen. Een stemming over Burgmans staat echter niet op de agenda.

Elliott kan echter geen agendapunt meer toevoegen aan de agenda van 8 september, omdat daar een termijn voor staat van 60 dagen en de bava al over 45 dagen wordt gehouden.

Voor de gek houden

De aandeelhouder reageert in een persbericht furieus. "AkzoNobel tornt opnieuw aan de fundamentele rechten van aandeelhouders door ze bewust buiten te sluiten bij het indienen van agendapunten voor de bava." Volgens Elliot is dat een ernstige overtreding van Europese regels, het burgelijk wetboek en Akzo's eigen statuten.

Elliot roept het verfbedrijf daarom op een stemming over het opstappen van Burgmans toe te voegen aan de agenda van de bava in september. "Elliot herinnert AkzoNobel eraan dat aandeelhouders niet makkelijk voor de gek te houden zijn", aldus de activistische aandeelhouder.

Burgmans

President-commissaris Antony Burgmans kondigt ook aan dat hij, "behoudens uitzonderlijke omstandigheden", in april volgend jaar zijn voorzitterschap van de raad van commissaris neerlegt. Hij heeft er dan drie termijnen opzitten.

"Zo bezien is de aankondiging van een bava én het vertrek van Burgmans heel strategisch", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "Elliott krijgt een bava, is Büchner al kwijt en over negen maanden ook Burgmans."

Aanstaande donderdag dient een kort geding bij de rechter van Elliott versus AkzoNobel over juist het uitroepen van een extra aandeelhoudersvergadering. Die staat nog altijd gepland, bevestigt de rechtbank in Amsterdam. Een zegsman van Elliot wil hier niets over zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl