Keert Wesley Sneijder terug in de stad waar hij vandaan komt?
NOS VoetbalAangepast

Sneijder naar Utrecht: een luchtkasteel of realiteit?

Het zou zonder twijfel de transfersensatie van deze zomer zijn. En wellicht wel de grootste sensatie uit de gehele geschiedenis van FC Utrecht.

De supporters praten al dagenlang nergens anders meer over: de eventuele komst van recordinternational Wesley Sneijder naar De Galgenwaard. Maar de grote vraag is: hoe realistisch is het?

Zeker is dat er al een week gesproken wordt. En ook zeker is dat er bovengemiddelde wederzijdse interesse is. Sneijder, kind van de Utrechtse wijk Ondiep, nam zelf het initiatief voor het contact met de club uit 'zijn' stad.

In Utrecht wonen de vrienden van Sneijder. Tevens is hij (financieel) betrokken bij zijn oude amateurclub DHSC in Ondiep, waar ook zijn broers Jeffrey (assistent-trainer) en Rodney (speler in het eerste elftal) veelal te vinden zijn.

Rodney Sneijder, het jongere broertje van Wesley, speelde al bij FC Utrecht

Een terugkeer naar zijn geliefde stad ziet Sneijder wel zitten. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan een transfer, zo blijkt uit contacten die de NOS de voorbije dagen heeft gehad met enkele direct betrokkenen.

1. Salaris

Bij Galatasaray verdiende Sneijder meer dan 5 miljoen euro bruto per jaar. Naar verluidt vraagt hij nu zo'n 4 miljoen. Nog altijd een veel te hoog bedrag voor een club als Utrecht. Ter illustratie: het totale spelersbudget waar FC Utrecht mee werkt, ligt tussen de 5 en 5,5 miljoen.

Wat kan Utrecht de 33-jarige spelverdeler bieden?

De club verdiende deze zomer al zo'n 10 miljoen aan de transfers van Sébastien Haller en Sofyan Amrabat. Daarbij komt het vertrek van Jeff Hardeveld en de aanstaande transfer van Yassin Ayoub, al zal dat waarschijnlijk tezamen niet meer dan 1 tot 1,5 miljoen opleveren.

Sinds vorig jaar is Utrecht voor twintig procent in handen van een bijzonder vermogende groep investeerders, de zogenoemde STAK-constructie. Dat zijn investeerders uit de regio Utrecht, die door eigenaar Frans van Seumeren bij de club zijn gehaald.

Utrecht zou, met dank aan de investeerders, een salaris van 2 tot 2,5 miljoen kunnen ophoesten voor Sneijder, 4 miljoen is onbespreekbaar.

Wesley Sneijder in het shirt van Galatsaray, waar hij meer dan vijf miljoen euro bruto per jaar verdiende

Sneijder heeft aanbiedingen vanuit China, waar hij in twee, drie jaar enorme bedragen kan verdienen. Een avontuur in Azië ziet hij zelf echter niet zitten. Bij andere buitenlandse clubs, waaronder teams uit de Verenigde Staten, kan hij wel voor een bedrag rond de 4 miljoen per jaar tekenen.

Daar zou hij bijvoorbeeld in drie jaar 12 miljoen kunnen verdienen, terwijl hij bij Utrecht gedurende eenzelfde periode op maximaal 7,5 miljoen zou uitkomen. Is de kleine middenvelder bereid om zo'n 'verlies' te incasseren?

2. De verhoudingen in de selectie

Op het moment dat Sneijder voor een bedrag van tussen de 2 en 2,5 miljoen tekent, verdient hij tien keer meer dan basisspelers als Wout Brama en Zakaria Labyad. Wanneer de prestaties van Sneijder tegenvallen, is het wachten tot er wrijving binnen het team ontstaat.

Daarnaast is de trainingsintensiteit van Erik ten Hag een heikel punt. De coach kent een Duitse mentaliteit, opgedaan als trainer van het tweede elftal van Bayern München.

De vraag is of Sneijder met zijn 33 jaar de hele dag op trainingscomplex Zoudenbalch wil verblijven? Hij heeft al laten doorschemeren in de herfst van zijn carrière juist meer rust te willen.

Utrecht-trainer Erik ten Hag

Ook dat kan voor scheve gezichten zorgen. Al lijkt Ten Hag daar al een oplossing voor te hebben gevonden, aangezien hij heeft laten weten dat Sneijder meer dan welkom is bij de club.

3. Waar zit de winst?

Wesley Sneijder wil graag een nieuw hoofdstuk aan zijn interlandcarrière toevoegen op het WK in Rusland, volgend jaar zomer. Met het oog daarop wil hij in beeld blijven bij bondscoach Dick Advocaat. Is het dan wel verstandig om bij FC Utrecht te gaan voetballen?

Het afgelopen seizoen werd Utrecht knap vierde en werd plaatsing voor Europees voetbal afgedwongen. Daarmee zit de club sportief gezien vermoedelijk aan het plafond, gezien de heerschappij van de traditionele topdrie. Kan wereldster Sneijder zich verzoenen met een rol op een voor hem bescheiden niveau?

Utrecht hoopt en denkt met het eventuele aantrekken van Sneijder tussen de drie- en vijfduizend extra seizoenkaarten te kunnen gaan verkopen. Mocht die veronderstelling inderdaad bewaarheid worden, dan levert dat de club een bedrag op van tussen de 700.000 en 1 miljoen euro.

Wesley Sneijder, recordinternational in Oranje

Daarbij komt een enorme hoeveelheid aan publiciteit en ook zullen de shirtjes met de naam Sneijder achterop als warme broodjes over de toonbank vliegen. Ook kan de transfer nieuwe sponsoren aantrekken.

Wat schieten de investeerders er dan mee op? Eigenlijk niets. De club moet nadenken of alle revenuen opwegen tegen de kosten.

Conclusie

Is de komst van de wereldberoemde Sneijder naar het bescheiden FC Utrecht een luchtkasteel of realiteit? Het kan zeker, zowel de club als de speler ziet een toekomst samen wel zitten. Daarnaast wil Sneijder na zijn carrière graag aan de slag als trainer. Ook daar staat Utrecht positief tegenover.

Overigens viel de naam Sneijder een halfjaar geleden ook al binnen Utrecht, aan de onderhandelingstafel met een investeerder. Dat ketste destijds af.

Eigenaar Frans van Seumeren ziet Sneijder maar al te graag in het shirt van Utrecht

Maar zoals hierboven beschreven zijn er nog wel enkele pijnpunten die zullen moeten worden weggemasseerd. FC Utrecht leed de afgelopen jaren flinke verliezen. Mede daardoor is er een salarisplafond ingesteld van 2,5 ton. Is dat wel te rijmen met een salaris van 2,5 miljoen voor Sneijder?

Wellicht komt de transfer nog te vroeg en is het over twee jaar een stuk realistischer. Deze week valt hoogstwaarschijnlijk het besluit.

Erik ten Hag kan contact met Sneijder niet bevestigen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl