Wilde perziken bij fruitimporteur Hillfresh in Barendrecht

Nederland overspoeld met wilde perziken

  • Merel Stikkelorum

    Economieverslaggever

  • Merel Stikkelorum

    Economieverslaggever

Hij is al heel lang verkrijgbaar maar pas de laatste jaren enorm in opmars in Nederland: de wilde perzik. Het afgelopen jaar is de verkoop in Nederlandse supermarkten met ruim een kwart gestegen.

De wilde perzik (wetenschappelijke naam: Prunus persica var. platycarpa) heeft ook veel andere benamingen: bosperzik, platte perzik, paraguayo en in het Engels donut peach of saturn peach. Hij komt oorspronkelijk uit China, net zoals de gewone perzik.

Rage

Wild is deze perzik niet. Hij wordt geteeld in Portugal, Italië en Nieuw-Zeeland maar vooral in Spanje. Dat laatste land heeft 10.000 hectare aan wildeperzikenboomgaard. Spaanse telers besloten een aantal jaren geleden om flink in te zetten op deze platte variant. Ze zaagden normale perzikbomen af om er vervolgens nieuwe wildeperziktakken op te enten.

"Het is een rage tegenwoordig, die wilde bosperzik", zegt marktkoopman Kees uit Barendrecht. "Normale perziken verkopen we niet meer. Die worden niet rijp, ze verschrompelen en zijn droog. Dit is gewoon een heel goede vervanger ervoor."

De term 'wild' draagt zeker bij aan de verkoop. "Dat is een mooie naam natuurlijk", zegt Stephan Schneider van importeur en groothandel Hillfresh. "Hij is plat, elke perzik is uniek, ze hebben allemaal een andere vorm. Het lijkt echt iets authentieks."

Russische boycot

In Nederland is het fruit vooral de laatste drie jaar heel populair geworden. Vorig jaar verkochten Nederlandse supermarkten voor een kleine 10 miljoen euro aan wilde perziken, een groei van ruim 25 procent vergeleken met een jaar eerder en bijna 60 procent meer dan ze aan gewone perziken verkopen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI.

Mondjesmaat was dit fruit al een jaar of twintig te verkrijgen in Nederland, vooral bij de groenteboer. De echte opmars begon toen Rusland in de zomer van 2014 besloot alle Europese groente en fruit te boycotten. Toen werd deze perzik ook volop verkrijgbaar op de markt en in de supermarkt.

"Rusland was een groot afnemer van de wilde perziken. Toen die markt sloot, werd Nederland ermee overspoeld", legt Schneider van Hillfresh uit. "Daarmee ging de prijs omlaag en werd de vrucht betaalbaar en bereikbaar voor de gemiddelde Nederlander."

Die omarmde het fruit meteen. "Veel mensen vinden de wilde perzik lekkerder dan de normale en makkelijker om te eten", aldus Schneider.

"Het is een van de lekkerste vruchten die ik ken", zegt een oude mevrouw die wilde perziken koopt bij marktkoopman Kees. "Ik wacht altijd tot ze er eindelijk zijn. Ze gaan ook zo goed van het velletje af. Normale perziken koop ik nooit meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl