De voormalige coffeeshop Yellow Moon in Roosendaal
NOS NieuwsAangepast

'Drugstoeristen maken plaats voor blowende jongeren in Roosendaal'

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

Er is geen enkele coffeeshop te vinden en toch hebben inwoners van Roosendaal de meeste overlast van drugs. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een op de acht Roosendalers vorig jaar drugsoverlast heeft ervaren.

Roosendaal sloot in 2009 alle coffeeshops, samen met buurgemeente Bergen op Zoom. "De stadjes werden totaal overlopen door drugstoeristen", weet criminoloog Cyrille Fijnaut nog. "Het was totaal onhoudbaar in het centrum."

De coffeeshops zijn nu zo'n acht jaar dicht. Fijnaut: "Dat heeft geleid tot een enorme daling van de toestroom aan Belgen en Fransen. Maar iedereen wist dat er overlast zou blijven. Je hebt een vrij grote kring van Nederlandse gebruikers gekweekt en die willen wel aan hun genot komen."

Ingrijpen

In Roosendaal herkennen ze de cijfers van het CBS, die gaan over vorig jaar. "We hebben meerdere onderzoeken gedaan en daaruit kwam eigenlijk hetzelfde beeld", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Naar aanleiding daarvan zijn wij begonnen met acties die het hele jaar doorgaan. Acties op straat, in panden. Overal waar drugsoverlast is, grijpen we in. Dat doen we met politie en handhaving." Na afloop van een actie stuurt de gemeente omwonenden direct een brief met informatie over de actie.

Volgens Roeland van Roosmalen van verslavingszorgorganisatie Novadic Kentron is het drugstoerisme inderdaad afgenomen sinds 2009. "Je ziet dat het nu vooral jongeren zijn", zegt hij. "Vroeger was de overlast rondom coffeeshops, nu zie je dat het overal in de stad is. Dan zie je jongeren op een bankje blowen, of scooterrijders die bepaalde zaken doen."

In buurgemeente Bergen op Zoom hebben ze de indruk dat de overlast fors is afgenomen, sinds de coffeeshops zijn gesloten. "In 2009 hadden we per week 12.000 mensen over de vloer die we niet wilden. Dat zie je niet meer", zegt een woordvoerder. "Ik zeg niet dat we hier nooit meldingen krijgen, maar het zijn er veel minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl