Phelps zwemt tegen de computerhaai
NOS NieuwsAangepast

Michael Phelps neemt het toch niet op tegen haai, kijkers teleurgesteld

Al een week lang hypete Discovery Channel een unieke race: olympisch zwemkampioen Michael Phelps zou het opnemen tegen een witte haai. Misschien tegen beter weten in hoopten veel kijkers dat Phelps in hetzelfde water zou zwemmen als de menseneter, maar de race bleek uiteindelijk een teleurstelling.

Afgezien van een veilig onderwaterbezoekje in een kooi bleef Phelps namelijk ver weg bij de dieren. In plaats daarvan verzamelden onderzoekers informatie over de zwemsnelheid van haaien en vergeleken die met Phelps' snelheid.

"Natuurlijk kunnen we Michael niet in de ene baan zetten en de haai in een andere", zei een presentator na 57 minuten in het programma van een uur. "We gaan een simulatie doen."

Daarop zagen kijkers Phelps in een wetsuit met een speciale flipper aan zijn voeten een wedstrijd zwemmen tegen een virtuele haai. Veel kijkers waren woest.

Extra pijnlijk was dat Phelps nog eens verloor ook: hij zwom de 100 meter in 38,1 seconden, de haai deed er 36,1 seconden over. Met andere woorden: was de race echt geweest, dan was Phelps verorberd.

"Eigenlijk was 'Michael Phelps racet tegen een haai' dus gewoon 'Michael Phelps zwemt alleen en vergelijkt dan zijn tijd met die van een haai'", concludeert een teleurgestelde kijker. Anderen spreken van fake news en noemen Discovery's Shark Week Shark Weak.

Slechtste tv-programma

Cynische kijkers hadden al zo'n teleurstelling verwacht. Discovery beloofde enkele jaren geleden immers ook dat een presentator levend zou worden opgegeten door een anaconda in het programma Eaten Alive.

Ook die stunt liep uit op een deceptie: de slang wilde niet aanvallen. De tv-show staat op een lijst met slechtste tv-programma's aller tijden.

Michael Phelps negeert de kritiek. Op Twitter schrijft hij dat hij in is voor een herkansing, in warmer water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl