Engeland verslaat Spanje, Portugal te sterk voor Schotland

Engeland te sterk voor Spanje op EK

De Engelse vrouwen zijn vooralsnog ongenaakbaar op het EK voetbal. Na eerder Schotland met 6-0 te hebben opgerold, moest nu Spanje capituleren: 2-0.

Engeland schoot in een regenachtig Breda flitsend uit de startblokken en kwam na nog geen twee minuten spelen op voorsprong. Fran Kirby ontsnapte aan de aandacht van de Spaanse defensie en passeerde Sandra Panos.

Het leek nog mooier te worden in de beginfase toen Millie Bright een vrije trap van Jordan Nobbs tegen de touwen kopte, maar de arbitrage keurde de goal wegens buitenspel af. Onterecht, zo bleek uit de herhaling.

In de tweede helft waren de kansen schaars. Spanje had het meeste balbezit, maar kon geen bres slaan in de Engelse muur. Totdat Ellen White de bal knullig tegen haar arm schoot.

De Italiaanse scheidsrechter Carina Vitulano wees naar de stip, bedacht zich vervolgens en kende Engeland een scheidsrechtersbal toe. Tot grote woede van de Spanjaarden.

Vijf minuten voor tijd gooide Jodie Taylor het duel in het slot, waardoor Engeland zich vrijwel zeker op kan gaan maken voor de kwartfinales.

Portugal klopt Schotland op EK

De Portugese vrouwen herpakten zich na de 2-0 nederlaag eerder deze week tegen Spanje. In Rotterdam werd Schotland opzij gezet: 2-1.

Schotland, dat in de eerste EK-groepswedstrijd met 6-0 van het veld werd geblazen door Engeland, kreeg de eerste grote kans op Het Kasteel.

De Portugese keepster Patricia Morais loste een schot van Caroline Weir, waarna de alerte Lana Clelland de bal vervolgens in tweede instantie op de paal mikte.

Flater

Kort voor het halfuur namen de Portugese vrouwen de leiding na een enorme verdedigingsfout van Vaila Barsley. De Schotse maaide over de bal heen en zag Carolina Mendes profiteren: 0-1.

Halverwege de tweede helft herstelde Schotland het evenwicht. De ingevallen Erin Cuthbert schoot raak in de verre hoek.

Die euforie duurde niet lang, want nog geen vijf minuten later zorgde Ana Leite opnieuw voor een Portugese voorsprong. Daarbij zou het blijven, al schoot de Schotse Weir nog wel snoeihard op de paal.