Waterpolosters dienen op WK protest in na thriller tegen Rusland

Waterpolosters uitgeschakeld op WK

De Nederlandse waterpolosters hebben zich voor het eerst in tien jaar niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van de WK. De verliezend finalist van 2015 ging in de tussenronde met 10-11 (2-4, 4-3, 2-3, 2-1) onderuit tegen Rusland.

Nederland en Rusland zijn de laatste jaren aan elkaar gewaagd. Oranje klopte de Russinnen op het laatste WK en het laatste EK, op het olympisch kwalificatietoernooi van vorig jaar speelden de ploegen gelijk en in de World League dit seizoen verloor Oranje thuis en werd het twee keer gelijk.

In Boedapest begon Oranje niet scherp. Waar Yasemin Smit, Sabrina van der Sloot en Maud Megens (2x) misten, schoten de Russinnen wel raak en na het eerste kwart was het 2-4.

In het tweede kwart liep Rusland zelfs uit naar 6-2 en 7-3. Oranje wist zich vervolgens te herpakken en waar de Russinnen opeens moeite hadden het doel te vinden, kroop de ploeg van bondscoach Arno Havenga nog voor rust terug tot 7-6.

De Nederlandse bank juicht na een punt

Bij 8-8 lag het spel lang stil vanwege onduidelijkheid over een time-out van Rusland. De Russische bondscoach leek een time-out aan te vragen met Nederland in balbezit. Dat mag niet en de regel is dat de tegenstander dan een penalty krijgt.

Na veel overleg tussen scheidsrechter en officials werd de time-out toch toegekend aan Rusland. Die onderbreking deed Nederland geen goed en het stond 8-10 na het derde kwart.

In het bloedstollende slotkwart had Oranje, na een fraaie goal van Megens (10-11) en een goede redding van Laura Aarts de pech dat Smit op de lat schoot en Lieke Klaassen vijf seconden voor tijd over schoot.

Havenga: wij hadden penalty moeten hebben

Havenga baalt: het is amateurisme ten top

Na afloop van de wedstrijd vertelde bondscoach Havenga dat er protest ingediend is tegen de omstreden time-out. "Het stond toen 8-8. Daarna werd het 10-8, in plaats dat wij een penalty krijgen en het misschien 9-8 voor ons staat."

Als Oranje gelijk krijgt, wordt de wedstrijd vanaf 8-8 hervat met een penalty voor Oranje. De uitspraak wordt zondagochtend verwacht.

Volgens Havenga was het een cruciaal moment in de wedstrijd. "We hadden ons net teruggevochten na een achterstand. Het hele zwembad hangt vol met camera's, maar voor dit soort dingen gebruiken we geen videobeelden. Het is amateurisme ten top."