NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: Afghaanse vrouwen krijgen kans en tweede start voor olifanten

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Ivanka Trump bij het Afghaanse robotteam

Het was een speciale week voor zes meisjes uit Afghanistan. Zij deden mee aan een robotwedstrijd in de VS. "We willen de jonge voorlopers worden van robotica en wetenschap in Afghanistan", vertelden ze. "Het is natuurlijk moeilijk voor Afghaanse meisjes omdat er geen middelbare scholen zijn voor ons. We willen met mannen samenwerken en ons land vooruit helpen."

In eerste instantie werd hun aanvraag voor een visum voor de VS geweigerd. Na veel internationale druk en persoonlijk ingrijpen van president Trump, mochten de zes alsnog het land in.

Afghaanse meiden stelen de show met hun robot

In de eerste helft van 2017 zijn er minder auto's gestolen dan in dezelfde periode in 2016. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) daalde het aantal diefstallen met 11 procent.

De stichting zegt dat de daling te danken is aan de betere beveiliging van nieuwe auto's. "Al met al een positieve ontwikkeling die een aanmoediging vormt om de aanpak met publieke en private partijen onverminderd voort te zetten", zegt AVc-directeur Titus Visser.

Park Makrye maakt beautyfilmpjes

En in Zuid-Korea zijn ze weer een speciale vlogger rijker: de 70-jarige Zuid-Koreaanse grootmoeder Park Mak-rye is een regelrechte hit op YouTube. In haar make-up-lessen laat ze zien hoe je met een gerimpelde huid er perfect opgemaakt uit kan zien.

Ook deelt ze recepten en vlogt ze zo af en toe. "Vroeger dachten we dat het leven voorbij was zodra we 70 werden", vertelt Park tegen persbureau AP. "Maar sinds ik dit doe, besef ik dat het leven nu pas begint." De filmpjes hebben Park inmiddels bijna 400.000 volgers op YouTube opgeleverd.

'Ze ziet eruit als een echte ster'

En weer goed economisch nieuws: voor het eerst sinds de zomer van 2011 is minder dan 5 procent van de beroepsbevolking werkloos. De werkloosheid is in juni gedaald naar 4,9 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6000 per maand afgenomen tot 446.000 in juni. Het aantal werklozen daalt vooral doordat meer mensen werk vinden dan dat mensen hun baan verliezen.

Een tweede huis of start voor afgedankte circusolifanten. Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna wil de grootste olifantenopvang van Europa bouwen voor 200 tot 300 olifanten die in Europa rondlopen. Een aantal olifanten wordt dan per keer tijdelijk ondergebracht, voordat ze overgebracht worden naar Thailand, waar speciale opvang voor ze is.

"We hebben hier ruimte zat in Anna Paulowna", vertelde Robert Kruijff van het landgoed deze week aan NH. "Heel veel circusdieren zijn oude vrouwtjes. De jonge vrouwtjes zullen hun weg wel in de dierentuinen kunnen vinden, maar oude vrouwtjes zijn slecht herplaatsbaar." Juist die oude vrouwtjes hebben een mooie plek nodig, legt hij uit.

Kruijff wil een opvang van twee hectare creëren waar de beesten rond kunnen scharrelen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het gezin Gee maakt al twee jaar lang een wereldreis. De reizen betalen ze met YouTube- en Instagram-inkomsten. NOS op 3 sprak met het stel in de video hierboven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl