ANP

Van de aangiftes die bij de politie binnenkomen, wordt ruim de helft niet behandeld. Dat bevestigt de politie na een bericht van het AD. Van de 930.000 geregistreerde misdrijven werden er vorig jaar 511.000 afgelegd, wegens 'onvoldoende opsporingsindicatie'.

Vooral aangiftes van fietsendiefstal, vernieling en oplichting via internet zouden niet in behandeling worden genomen. Ook zouden vooral aangiftes die bij de politie binnenkomen via internet in de prullenbak verdwijnen.

Te weinig mensen

Ruim 16.000 zaken werden afgebroken wegens gebrek aan menskracht, terwijl er wel aanknopingspunten waren. Begin deze maand kwam al naar buiten dat in de zomermaanden veel zaken blijven liggen doordat er te weinig politiemensen beschikbaar zijn.

"We moeten keuzes maken", zegt Frank van der Voort, woordvoerder van de politie. "We laten veel aangiftes liggen, omdat het vaak om verzekeringskwesties gaat. Zoals een deuk in een auto of een gestolen gps-systeem. Dan zetten we liever mensen op een zware mishandeling of liquidatie."

Mocht er in een bepaalde buurt een opleving van autokraken zijn en er zijn aanwijzingen naar een verdachte, dan komt de politie vaak wel in actie, zegt Van der Voort.

STER reclame