EPA

Sean Spicer, de opgestapte woordvoerder van president Trump, stond vooral bekend vanwege de onbedoeld komische persconferenties waarin hij geagiteerd het beleid van Trump verdedigde, ook als zijn beweringen aantoonbaar onnauwkeurig of tegenstrijdig waren.

Spicer was vanaf dag één omstreden. Op de dag na de inauguratie, tijdens zijn eerste persconferentie als de woordvoerder van Trump, raakte hij al verzeild in een welles-nietes-spelletje met de verzamelde pers over de bezoekcijfers bij de inauguratie.

"Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, punt uit", zei Spicer tegen de journalisten, terwijl hij daarvoor geen enkel bewijs kon overleggen en het op foto's duidelijk zichtbaar was dat er minder mensen waren dan bij de vorige inauguratie.

Spicer

Daarnaast noemde hij het "schandelijk" dat Amerikaanse media meldden dat er minder bezoekers waren dan bij de inauguratie van president Obama en hij stormde daarna de perskamer uit zonder verdere vragen van de pers te beantwoorden.

Ook in de zes maanden daarna had hij geregeld heftige woordenwisselingen met de pers. Dat leidde tot een hilarische persiflage door komiek Melissa McCarthy in het satirische programma Saturday Night Live.

Spicer raakte in april in opspraak toen hij tijdens een persconferentie een vergelijking maakte tussen de Syrische president Assad en Adolf Hitler. Over het gebruik van chemische wapens door Assad zei hij: "Zelfs Hitler verlaagde zich niet tot het gebruik van chemische wapens".

Later probeerde hij zijn vergissing goed te maken door te zeggen dat Hitler geen chemische wapens tegen zijn eigen mensen had gebruikt, zoals Assad volgens hem deed. Dit maakte het natuurlijk alleen nog maar erger en de volgende dag moest hij hiervoor diep door het stof.

Bosjes

Spicer verbood steeds vaker het maken van video-opnames bij zijn gesprekken met de pers. Als ludiek protest stuurde nieuwszender CNN toen een tekenaar naar de persconferentie.

Spicer tijdens een persconferentie AFP

Ook verstopte de woordvoerder zich in mei in de bosjes in de tuin van het Witte Huis om vragen van journalisten over het plotselinge ontslag van voormalig FBI-directeur James Comey te ontlopen.

Stuntelig

Door zijn stuntelige optreden tijdens persconferenties werd Spicer steeds vaker zelf onderwerp van het nieuws. In mei gingen er dan ook geruchten dat Trump hier genoeg van zou hebben en dat Spicer zou moeten opstappen.

Dat gebeurde niet, maar hij werd wel afgehaald van de persbriefings waarin hij Trumps beleid toelichtte. Die werden voortaan door iemand anders gedaan, terwijl Spicer zich toelegde op de taken van de opgestapte directeur communicatie Mike Dubke.

STER reclame