NOS NieuwsAangepast

Mexico sluit verzekering af voor koraalrif

Een koraalrif in Mexico krijgt een eigen verzekeringspolis. Vanaf januari volgend jaar moet een strook van 60 kilometer voor de kust van het schiereiland Yucatan verzekerd zijn tegen stormschade.

Het koraalrif beschermt de toeristische kust bij de stad Cancun tegen hoge golven. Als bij zo'n storm het rif zelf beschadigd raakt is een snelle reparatie belangrijk, anders sterft het rif af.

Het is de eerste keer dat een verzekeringsmaatschappij een natuurlijk object zoals een koraalrif verzekert, schrijft persbureau Bloomberg.

Het koraalrif maakt deel uit van het 1000 kilometer lange Meso-Amerikaanse Barrièrerif. Dat is het op een na grootste koraalrif ter wereld. Alleen het Groot Barrièrerif voor de kust van Australië is nog groter.

De kust van Cancun, Mexico.

De verzekeringspremie gaat waarschijnlijk een aantal miljoen euro per jaar kosten en wordt betaald door hoteleigenaren. De Mexicaanse overheid staat garant voor de bedragen. Na een storm wordt geld uitgekeerd voor reparatie aan stranden en het rif.

De verzekeringsmaatschappij in kwestie, het Zwitserse Swiss Re, noemt de polis een doorbraak en hoopt dat het een nieuwe verzekeringsmarkt voor schade door natuurrampen kan openen. Nu wordt schade door natuurrampen nog vaak door overheden vergoed.

Door de verzekering worden bedrijven en overheden actief betrokken bij natuurbehoud, zegt natuurorganisatie Nature Conservancy tegen de Britse krant The Guardian. "Het is goed toe te passen over de hele wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl