Overlast van waterplanten in het Gooimeer Anic van Damme - NOS

De brancheorganisatie voor de watersport, Hiswa, vindt dat er meer gedaan moet worden aan de overlast door waterplanten. Volgens de organisatie moeten de waterplanten vaker en op meer plaatsen worden weggemaaid.

Door het warme voorjaar en het heldere, schone water groeien in Nederland steeds meer waterplanten. Daardoor gebeurt het steeds vaker dat boten vastlopen en zwemmers verstrikt raken.

Delen van onder meer het IJsselmeer, het Markermeer, de Randmeren en het IJmeer dreigen onbevaarbaar te raken.

Vaargeul

Rijkswaterstaat maait de waterplanten alleen in de vaargeul, daarbuiten moeten de gemeenten dat doen, maar dat gebeurt volgens de Hiswa nauwelijks. Maar de pleziervaart kan volgens een woordvoerder beter niet uitwijken naar de vaargeul, omdat dat te gevaarlijk is.

Annic van Damme / NOS

Fonteinkruid

De grote boosdoener is volgens de Hiswa de hooggroeiende waterplant fonteinkruid. Die vormt vaak grote velden, waardoor zwemmen en varen onmogelijk wordt.

De gemeente Gooise Meren zegt in een reactie dat het onderwerp de aandacht heeft, maar dat er vaak tegenstrijdige belangen spelen. Zo zijn waterplanten goed voor de waterkwaliteit en dus voor zwemmers, maar waterplanten zijn juist storend voor de pleziervaart.

STER reclame