Bij de grotten zijn meerdere eenheden van de brandweer aanwezig
NOS NieuwsAangepast

Veel overlast door grotbrand bij Maastricht

Een brand in een grottenstelsel net over de Belgische grens bij Maastricht veroorzaakt al sinds gisteravond veel overlast. De brandweer heeft zich inmiddels teruggetrokken omdat in de grotten mergelblokken naar beneden zijn gekomen.

De brand in het dorpje Kanne brak rond 21.00 uur uit in hooi dat een boer in de grotten had opgeslagen. Het smeulende vuur veroorzaakte veel rook, die zich via de grotten verspreidde. Het leidde tot stank- en rookoverlast in onder meer Maastricht.

De brandweer begon met het weghalen van het hooi, om dat buiten te blussen. Dat weghalen kon echter maar met kleine hoeveelheden tegelijk. Bovendien moest voortdurend zuurstof worden aangevoerd voor de brandweerlieden, die op een diepte van tientallen meters aan het werk waren.

Brand een grot bij Maastricht, nog geen oplossing

Vanwege instortingsgevaar gaan de hulpdiensten de grotten voorlopig niet meer in. Er wordt overlegd wat ze nu gaan doen om de brand te blussen.

Het staat nog niet vast hoe de brand is ontstaan, maar vermoed wordt dat sprake is van brandstichting. Volgens dagblad De Limburger zijn meerdere mensen opgepakt.

Onder meer het sterrenrestaurant Château Neercanne, in een kasteel in Maastricht, heeft rook- en roetschade opgelopen. De directeur zegt tegen 1Limburg dat het schoonmaken waarschijnlijk maanden gaat duren. De schade loopt volgens hem in de tonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl