Aanvoerder Mandy van den Berg na het duel met Denemarken
NOS VoetbalAangepast

Kwartfinales of uitschakeling, alle scenario's voor Oranje

Na twee klinkende zeges gaat Oranje fier aan kop in groep A van het EK voetbal voor vrouwen. In de meeste gevallen zouden zes punten voldoende zijn voor een plaats in de kwartfinales.

Maar in de groep van Oranje is niets minder waar: alles is nog mogelijk. Sterker, bij een nederlaag dreigt zelfs uitschakeling voor het elftal van bondscoach Sarina Wiegman.

Hoe dat zit? In de laatste speelronde stuit Nederland vanavond op België en speelt Denemarken tegen Noorwegen. Nederland is koploper met zes punten, maar België en Denemarken kunnen allebei nog langszij komen.

In theorie kunnen dus drie ploegen op zes punten komen, terwijl alleen de beste twee doorgaan naar de knock-outfase.

De stand na twee wedstrijden in groep A van het EK vrouwenvoetbal.

Het basisprincipe is dat bij een gelijke stand alleen de resultaten van de onderlinge duels meetellen. De kans bestaat echter dat alle onderlinge duels van Nederland, België en Denemarken in 1-0 eindigen. In dat geval zijn de resultaten tegen alle tegenstanders in de groep bepalend. Dus ook die tegen Noorwegen.

En daarin schuilt het gevaar voor Nederland. Omdat België donderdag met 2-0 won van Noorwegen, is het doelsaldo van de zuiderburen ook bij een krappe 1-0 zege op Nederland beter dan dat van Oranje.

Er zijn vier scenario's te bedenken, waarin Nederland zich plaatst voor de kwartfinales. Van een simpele zege op de Belgen tot een beslissing op basis van gele en rode kaarten.

Scenario 1: Nederland wint van België of speelt gelijk

Als Oranje een nederlaag tegen de Belgische vrouwen kan voorkomen, dan is het als groepswinnaar zeker van de kwartfinales. Wie als nummer twee doorgaat, hangt af van het resultaat bij Denemarken-Noorwegen.

Scenario 2: Nederland verliest van België, Denemarken wint niet

Een nederlaag tegen België hoeft niet fataal te zijn voor Oranje. Als Denemarken niet wint van Noorwegen, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Wel eindigt België, op basis van het doelsaldo, in dat geval boven Nederland.

Scenario 3: Nederland verliest, Denemarken wint

Als Denemarken wint van Noorwegen, wordt het bereiken van de kwartfinales een hachelijke zaak voor Oranje. Verliest Nederland in dat geval namelijk met meer dan een doelpunt verschil van België, dan is het toernooi voor het team van Sarina Wiegman afgelopen.

Verliest Nederland met 1-0 van België en wint Denemarken met andere cijfers dan 1-0 van Noorwegen, dan ligt Nederland er ook uit. In dat geval is namelijk het doelsaldo in het nadeel van Oranje.

Scenario 4: Nederland verliest met 1-0, Denemarken wint met 1-0

Voor liefhebbers van voetbalreglementen wordt het pas echt interessant als Nederland met 1-0 verliest van België en Denemarken met 1-0 wint van Noorwegen. Dan eindigen Oranje, België en Denemarken op zes punten. Bovendien is het onderling resultaat én het doelsaldo in onderlinge duels dan precies gelijk.

In dat geval gaat het resultaat tegen Noorwegen een rol spelen. Dankzij de 2-0 zege op de Noorsen is België dan groepswinnaar. Maar tussen Nederland en Denemarken is geen enkel onderscheid te maken.

En dan gaat het aantal gele en rode kaarten een rol spelen. Op disciplinair vlak heeft Nederland weinig te duchten van Denemarken. De Deense vrouwen verzamelden namelijk al zeven gele kaarten in twee duels. Bij Nederland ging tot dusver alleen Jackie Groenen op de bon.

De volledige stand na twee wedstrijden in groep A van het EK vrouwenvoetbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl