In 2015 reed Tom Dumoulin geruime tijd in de leiderstrui in de Vuelta EPA

Tom Dumoulin zal niet uitkomen in de Vuelta. De winnaar van de afgelopen Giro d'Italia wil zich via de Clásica San Sebastián, de Binck Bank Tour (voorheen de Eneco Tour) en de Canadese WorldTour-wedstrijden in Montréal en Quebec voorbereiden op het WK, medio september in het Noorse Bergen.

"Het was mijn gedachte en die van het team om naar de Vuelta te gaan en Wilco te helpen voor het klassement en zelf te jagen op etappes," zegt Dumoulin op zijn Facebook-pagina.

"Maar toen won ik de Giro. Dat was natuurlijk heel mooi, maar er volgden gekke tijden en na mijn vakantie begonnen we te twijfelen of het fysiek en mentaal wel haalbaar was om een superdruk programma te draaien met een tweede grote ronde en dan in topvorm te zijn bij het WK."

'Zo'n mooi jaar'

"Als ik in de Vuelta was gestart en daar niet goed had gepresteerd en daarna ook slecht op het WK zou rijden, zou ik de winter ingaan met een slecht gevoel. Dat zou zonde zijn na zo'n mooi jaar."

Spekenbrink: geen Dumoulin in Vuelta, Kelderman kopman

Wilco Kelderman zal in de Vuelta als kopman van start gaan. Hij wordt bijgestaan door onder anderen Warren Barguil en Sam Oomen, die zijn debuut zal maken in de Ronde van Spanje.

Twee jaar geleden beleefde Dumoulin zijn doorbraak als ronderenner in de Vuelta. Destijds verloor hij de rode leiderstrui pas op de voorlaatste dag, om uiteindelijk als zesde te eindigen.

Spekenbrink gaat voor gele trui

Het besluit is genomen met het oog op het volgend seizoen, vertelt Sunweb-teammanager Iwan Spekenbrink. "Wij kijken ook altijd naar de lange termijn en zeker bij een renner als Tom Dumoulin. Of hij volgend jaar nu de Giro of de Tour zal rijden, wij willen zorgen dat hij daar weer een stapje beter is."

Met Dumoulin hoopt Spekenbrink een gooi te kunnen doen naar de hoofdprijs in de Ronde van Frankrijk. Joop Zoetemelk was in 1980 de laatste Nederlander die in het geel op de Champs-Élysées stond. "Maar we hebben nog nooit een trui gewonnen in de Tour de France. Nu hebben we er twee en worden we meteen gevraagd wanneer we geel gaan pakken", tempert Spekenbrink de verwachtingen.

Wilco Kelderman en Tom Dumoulin ANP

"Geel zou een enorme droom zijn. We gaan eerst kijken welke grote ronde ons het meest te bieden heeft qua parcours en aansluiting op andere wedstrijden. We weten dat er misschien een ploegentijdrit in de Tour zit, maar van de Giro is nog niets bekend. Zodra de routes bekend zijn, gaan we om de tafel."

Maar eerst wil Dumoulin voor de wereldtitel bij de WK tijdrijden in Bergen. "Daar heeft hij natuurlijk veel kans", erkent Spekenbrink. "Maar ook de andere wedstrijden zijn belangrijk voor ons. Hij zal daar zeker goed zijn. En ook van Wilco Kelderman verwachten we iets in de Vuelta."

STER reclame