Kees van der Staaij (SGP)
NOS NieuwsAangepast

SGP-leider in Amerikaanse krant: euthanasiewet is hellend vlak

In een ingezonden brief in The Wall Street Journal haalt SGP-leider Van der Staaij uit naar de euthanasiepraktijk in Nederland. Hij spreekt van een hellend vlak. De brief heeft als kop: 'In the Netherlands, the Doctor Will Kill You Now'. Het artikel is het begin van een internationale campagne van de SGP.

De SGP-voorman plaatste in de loop van de dag een bericht op Twitter waarin hij de hoop uitspreekt dat zijn opiniestuk bijdraagt aan het debat over euthanasie. De kop die de krant boven het stuk heeft gezet is volgens hem geen goede samenvatting.

Volgens Van der Staaij zijn de grenzen van de euthanasiewetgeving in de loop der jaren steeds verder opgerekt. Hij waarschuwt ook voor de plannen die er liggen over 'voltooid leven'.

Aan het eind van het stuk doet de SGP-voorman een oproep aan 'het buitenland': "De meest fundamentele taak van een overheid is het beschermen van haar inwoners. De Nederlandse overheid spreekt zich vaak uit als mensenrechten in andere landen onder druk staan. Nu het fundamentele recht van het leven onder druk staat in Nederland, is het tijd voor anderen om zich uit te spreken over de Nederlandse euthanasiepraktijk."

Hellend vlak

Euthanasie is in Nederland aan tal van regels en voorwaarden verbonden, erkent Van der Staaij. Maar volgens hem zijn die in de praktijk moeilijk te handhaven en is er sprake van een hellend vlak. "Wat tien tot vijftien jaar geleden echt ondenkbaar werd geacht door voor- en tegenstanders, is nu gewoon praktijk. Vaak weet men in andere landen niet hoe ver de euthanasiepraktijk in Nederland gevorderd is. Wat ons betreft is het dus een alarmsignaal."

De SGP werkt nu aan soortgelijke artikelen in onder meer het Spaans, Frans en Duits. De partij hoopt dat die in de komende maanden ergens worden gepubliceerd.

Van der Staaij liet in april al weten dat hij steun in het buitenland wilde zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl