Spar
NOS NieuwsAangepast

Supermarkt Spar wordt 85: in eigen land klein, in de wereld groot

In Nederland mag supermarkt Spar dan een marginale rol vervullen met een marktaandeel van amper 1,5 procent (ter vergelijking: AH heeft 35 procent, Jumbo 18 procent), wereldwijd laat dit van oorsprong Nederlandse bedrijf indrukwekkende cijfers zien.

Het is deze maand 85 jaar geleden dat Adriaan van Well uit Zegwaart bij Zoetermeer Spar oprichtte. Dat ene winkeltje is inmiddels uitgegroeid tot een wereldconcern. Op 12.500 winkelpuien in 44 landen prijkt de groene dennenboom. Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, maar ook India, Rusland, China en Zuid-Afrika: allemaal hebben ze Spars. Elke dag komen er zo'n 13 miljoen klanten over de vloer.

Suffig imago

In ons land heeft Spar toch een beetje een suffig imago. Al zegt Spar-directeur Sjaak Kranendonk in het NOS Radio 1 Journaal dat dat verleden tijd is: "Iemand die dat zegt, leeft nog in de vorige eeuw." Toen er volgens hem, inderdaad, best wat viel aan te merken op de winkels.

Hij wijst nu op de nieuwste generatie buurtwinkels (3.0) en de city-winkels: "Uit onderzoek blijkt dat klanten het een moderne, eigentijdse supermarkt vinden." Trots is Spar ook op het feit dat de keten al op acht Nederlandse universiteiten een vestiging heeft: "De negende, op de TU Delft, gaat binnenkort open. Hartstikke hippe winkels voor de studenten. Daar zijn we erg blij mee."

Spar
Een vestiging van de Spar in Rusland.

Wie deze zomer op vakantie gaat naar 'verre' landen, heeft grote kans een Spar tegen te komen. Zo heeft Oostenrijk 1500 winkels, Frankrijk 850, Spanje bijna 1100, Zuid-Afrika 800 en Rusland 430.

Kranendonk: "Spar is internationaal heel erg groot. Spar Internationaal, met het hoofdkantoor in Amsterdam, geeft de licenties voor de hele wereld uit." Nieuwste aanwinsten zijn landen als Albanië, Thailand en Indonesië.

'Gaan we halen'

'De Spar' staat voor: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig. Over 15 jaar zou de multinational het 100-jarig bestaan kunnen vieren. "Dat gaan we zeker halen", zegt de Spar-directeur stellig.

Het 85-jarig jubileum is onlangs al bescheiden gevierd door personeel en ondernemers, later dit jaar komen ook de klanten aan de beurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl