ANP
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Nederlandse ambassadeur niet welkom in Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

De nieuwe Nederlandse ambassadeur, Anne van Leeuwen, is niet welkom in Suriname. Bronnen bij het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben dat tegenover de NOS bevestigd.

Een officiële verklaring voor de weigering is niet gegeven, maar de maatregel zou te maken hebben met wat Suriname ziet als de aanhoudende Nederlandse bemoeizucht in binnenlandse Surinaamse aangelegenheden.

Nederland heeft inderdaad van Surinaamse autoriteiten gehoord dat de ambassadeur niet welkom is, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Er is echter geen enkele reden voor gegeven. We gaan dit nu eerst verder analyseren."

Amnestiewet

Het bericht van de weigering komt op de dag waarop de huidige ambassadeur, Ernst Noorman, terugreist naar Nederland. Hij was degene die in 2014 de relatie op ambassadeursniveau herstelde nadat Den Haag in 2012 de toenmalige ambassadeur had teruggeroepen, vanwege de aanname van de omstreden Amnestiewet.

De opvolger van Noorman zou volgende maand in Suriname aantreden.

Aanvankelijk stemde Suriname in met de komst van Van Leeuwen. Op 22 juni meldde het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Den Haag dat de accreditatie aan Noormans opvolger verleend was.

Koning Willem-Alexander beëdigde Van Leeuwen vervolgens op 27 juni op Paleis Noordeinde tot ambassadeur. Maar een dag daarna, op 28 juni, schreef Suriname in een brief aan de Nederlandse ambassade dat de toestemming werd ingetrokken. Een reden daarvoor werd niet gegeven.

Koninklijk Huis
Willem Alexander beëdigde Van Leeuwen op 27 juni in Den Haag

Opmerkelijk is dat op 28 juni ook de strafeis tegen president Bouterse in het Decembermoordenproces werd uitgesproken.

Maar volgens de Surinaamse diplomaat en oud-minister Harvey Naarendorp heeft de reactie van Suriname niets te maken met de strafeis. "Dat is toeval. De accreditatie is op 22 juni door een misverstand op het ministerie ten onrechte verleend. Dat is op de 28ste rechtgezet."

'Missie geslaagd'

In een groot interview met de Surinaamse krant De Ware Tijd noemt vertrekkend diplomaat Noorman zijn missie geslaagd. Hij kijkt met tevredenheid terug op zijn verblijf. Naarendorp begrijpt de positieve toon van de Nederlandse diplomaat niet.

"De relatie met Nederland is absoluut niet verbeterd. Den Haag bemoeit zich te pas en te onpas met de interne Surinaamse aangelegenheden. En daaraan hebben wij een broertje dood", zegt Naarendorp tegen de NOS.

Als recent voorbeeld noemt hij de zitting van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken die eerder deze maand in Den Haag bijeenkwam om te praten over het Decembermoordenproces en de strafeis tegen president Bouterse.

"We zijn gescheiden, we hebben afscheid van elkaar genomen, je hebt je koffers gepakt en vervolgens blijf je je maar bemoeien met de gang van zaken rond iemand aan wie je een hekel hebt, maar die wel tot twee keer toe democratisch is gekozen: president Bouterse. Laat ons toch onze eigen weg leren bewandelen", vindt Naarendorp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl