Annemiek van Vleuten wint op de Izoard EPA

Het eerste gedeelte van La Course, de vrouwenkoers in de schaduw van de Tour de France die dit jaar twee ritten telt, is gewonnen door Annemiek van Vleuten. De 34-jarige Nederlandse bereikte in de Alpen na een rit van 68 kilometer als eerste de top van de Col d'Izoard.

De Orica-Scott-renster had op de streep een voorsprong van 43 seconden op de Britse Lizzy Deignan. De Italiaanse Elisa Longo-Borghini finishte als derde op 1.23, de Amerikaanse Megan Guarnier moest 1.28 toegeven.

Anna van der Breggen, die onlangs de Giro Rosa op haar naam bracht, ontbrak. Zij verkoos een rustperiode boven La Course, met het oog op het EK en WK later dit seizoen.

7,3 procent gemiddeld

Linda Villumsen, die halverwege de koers de benen nam, begon als eerste aan de veertien kilometer lange beklimming van de Izoard met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3. Terwijl de Nieuw-Zeelandse tijdritspecialiste een voorsprong van een kleine twintig seconden koesterde, moest Marianne Vos het flink uitgedunde peloton laten gaan.

Van Vleuten ongenaakbaar op Col d'Izoard Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na vijf kilometer zwoegen moest Villumsen zich gewonnen geven. Deignan bepaalde het tempo van de groep en dat kostte onder anderen Janneke Ensing, die toch met enige illusies aan de rit was begonnen, met nog zeven kilometer voor de boeg de kop. Ook Guarnier, ploeggenote van Deignan en een van de favorieten, dreigde de boot te missen, waarop de Britse het gaspedaal ietsje losliet.

Tweede versnelling

Terwijl de kopgroep al was uitgedund tot acht, negen rensters ging Van Vleuten een kleine vijf kilometer voor de meet op de pedalen staan. Na een tweede versnelling had ze binnen de kortste keren twintig seconden voorsprong te pakken op de niet versagende Deignan en de aanklampende Longho Borghini en Shara Gillow.

Het gaatje met Deignan, die de achtervolging het langst volheid, slonk even na een schakelfoutje van Van Vleuten waardoor haar ketting eraf vloog, maar eenmaal weer op gang groeide de marge opnieuw. De zege van Van Vleuten, die tijdens de olympische wegrace van vorig jaar onfortuinlijk ten val kwam maar in Rio wel haar klimcapaciteiten ontdekte, kwam niet meer in gevaar.

Achtervolgingskoers

Van Vleuten start zaterdag in Marseille met 43 seconden voorsprong op Deignan aan de 23 kilometer lange achtervolgingskoers, waaraan alleen de top-20 van vandaag mag meedoen. Komt ze ook in Marseille als eerste aan, dan wint ze La Course.

Ensing en Sabrina Stultiens komen ook nog in actie in de Zuid-Franse stad. Ze eindigden vandaag als dertiende (op 3.38) en veertiende (4.25).

Van Vleuten: ik wist dat het kon met mijn Giro-benen

Voor de start had Van Vleuten al aangekondigd vandaag alleen maar te willen winnen. "Ja, ik moet zeggen dat ik meteen na dat interview dacht: oeh, wat heb ik nu gezegd! Maar ik wist ook dat als ik de Giro-benen van tien dagen terug zou hebben, ik gewoon goed moest zijn. Vijf kilometer voor het eind wilde ik even testen hoe ze waren."

Hoop op vervolg

En toen was de vogel, de nummer drie van de Giro Rosa van dit jaar, meteen gevlogen ook. "Met de achtervolging van zaterdag in het achterhoofd leek het mij beter om vroeg te gaan in plaats van lang te wachten. Het is wel lekker dat ik nu iets voorsprong heb."

Hoewel de benen pijn deden tijdens de klim, was het ook genieten geblazen voor Van Vleuten. "Er stonden zo veel mensen, het is zo'n grote wedstrijd, ook voor ons. Ik hoop het dat het een vervolg gaat krijgen, maar dan met een meerdaagse wedstrijd. Ik ben er heel trots op dat ik dit op zo'n klim hebben kunnen laten zien."

Van Vleuten begint aan La Course: krijgen wij ook een gele trui?

STER reclame