1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Tot twintig jaar cel voor vijf mannen achter liquidatiepoging Diemen

De rechtbank in Amsterdam heeft vijf mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de twaalfeneenhalf en twintig jaar voor een liquidatiepoging in Diemen-Noord, in 2015. Het slachtoffer, een bekende uit het Amsterdamse criminele circuit, overleefde de aanslag, die op klaarlichte dag in een woonwijk werd gepleegd.

De twee schutters kregen de zwaarste straffen van twintig jaar opgelegd. Samen schoten ze minstens 34 keer met semiautomatische wapens op het slachtoffer. Hij werd daarbij meerdere keren getroffen in zijn rug en buik. Nog niet alle kogels en kogelresten zijn uit zijn lichaam verwijderd.

De aanslag was volgens de rechtbank intensief voorbereid. De mannen hadden ook twee kilo springstof bij zich. "Koste wat het kost moest het slachtoffer die dag dood", zegt de rechtbank. "Het is een wonder dat hij de aanslag heeft overleefd."

PGP-telefoons

Volgens de rechter zijn er aanwijzingen dat een van de schutters een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Dat hij niet mee heeft willen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en geen verantwoording wil afleggen voor zijn daden, doet de rechtbank "het ergste vrezen voor de toekomst".

Behalve de schutters, zijn ook de chauffeur en twee mannen die het slachtoffer hebben gevolgd veroordeeld. De chauffeur kreeg zestien jaar, de twee anderen kregen veertien en twaalfeneenhalf jaar cel.

Bij de aanhoudingen trof de politie behalve de twee kilo springstof, ook gestolen voertuigen en PGP-telefoons aan. PGP is een methode waarmee berichten worden versleuteld. Uit de berichten op de telefoons van de daders kon de politie opmaken dat zij hun slachtoffer wekenlang hadden gevolgd.

Hoge straffen

Volgens de rechtbank dwingt de aanhoudende liquidatiegolf in Amsterdam de rechter ertoe om hoge gevangenisstraffen op te leggen. "Mogelijk dat daar een preventief effect vanuit gaat, zodat kan worden voorkomen dat steeds opnieuw mensenlevens worden verwoest en de inwoners van Amsterdam met vuurwapengeweld worden geconfronteerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl