Gertjan Verbeek ANP

Net nu alle clubs midden in hun voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen zitten, is Gertjan Verbeek clubloos. De 54-jarige trainer werd vorige week na tweeënhalf jaar ontslagen door VfL Bochum, de club waarmee hij vergeefs promotie naar de Bundesliga nastreefde. Geduldig wacht hij nu op een nieuwe kans.

"Ik zit in de wachtkamer, want ik ben nog niet klaar in het buitenland", vertelt Verbeek in Langs de Lijn En Omstreken. Een fulltime job als papa - Verbeek werd ruim vier maanden terug vader van een dochter - ziet hij nog niet zitten. "Dat is vermoeiender dan het trainersvak."

Heerenveen

Een terugkeer naar Nederland dan? Verbeek, in het verleden ook coach van onder meer AZ, Heracles Almelo en Feyenoord, wordt vaak genoemd in combinatie met sc Heerenveen, waar hij als speler en trainer jarenlang actief was. Die club ligt hem na aan het hart.

"Ik heb gezegd dat de kans aanwezig is dat ik ooit terugkom. Als trainer, of in een bestuurlijke functie. De voorzittersrol zou dan een mooi toekomstplaatje zijn", legt Verbeek uit, om daar vervolgens toe te voegen dat er "nu wel heel veel veranderd is bij Heerenveen".

Gertjan Verbeek viert in 2008 als trainer van Heerenveen een feestje met Gerald Sibon ANP

Verbeek vindt zichzelf na vier seizoenen in Duitsland - hij was ook coach van FC Nürnberg - een stuk rijper geworden.

"Vergis je niet in de tweede Bundesliga. Daar gaat veel meer geld in om dan in de eredivisie. Wij spelen ook altijd voor veertig- of vijftigduizend man. Bovendien wordt er op tactisch gebied meer gevraagd van een trainer."

'Tactisch wordt er in Duitsland meer van een trainer gevraagd'

Mocht het ooit nog tot een terugkeer in de eredivisie komen, dan zal Verbeek gegarandeerd een dosis Duitse voetbalmentaliteit met zich meebrengen. "Daar kan Nederland nog wel wat van leren. Strijd, beleving, leidenschaft. En een directere weg naar de goal."

Gertjan Verbeek bouwt blokhut

STER reclame