1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS VoetbalAangepast

Melis waarschuwt Oranje voor Deense vedette Harder

Ze maakte op haar zestiende haar debuut in het Deense elftal en was direct goed voor drie doelpunten in de met 15-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië. Inmiddels heeft Pernille Harder 85 interlands op haar naam staan en is de aanvalster volgens haar voormalige ploeggenoot Manon Melis de vrouw die door Nederland moet worden afgestopt.

'Als je Pernille Harder afstopt, haal je angel uit het Deense elftal'

"Je moet kort op haar spelen", tipt Melis haar landgenoten die vanavond in Rotterdam tegen Denemarken hun tweede groepswedstrijd op het EK afwerken. "Als je Harder weet af te stoppen, haal je de angel uit het Deense spel."

Harder speelde in het verleden in één ploeg met de inmiddels gestopte topscorer van het Nederlands elftal. Ze stonden samen in de aanvalslinie. "Ze was nog jong toen ze bij Linköping in Zweden kwam spelen. Ze wilde hogerop, ze wilde beter worden. Ze was toen al een geweldige speler en ze is alleen maar beter geworden."

Denemarken hoopt op minimaal een herhaling van vier jaar geleden. Toen werd het Scandinavische land derde op het EK. Al behaalden ze die klassering met een bijzonder record: ze wonnen op het toernooi geen enkele wedstrijd tijdens de reguliere speeltijd.

Na het EK begon het team te kwakkelen. Zowel het WK van 2015 als de Olympische Spelen gingen aan de neus van Denemarken voorbij. Nu moet de 24-jarige Harder haar team bij de hand nemen en in de zware poule met Nederland, Noorwegen en België proberen boven zichzelf uit te stijgen. Denemarken begon goed. België werd in de eerste wedstrijd met 1-0 verslagen.

In Zweden werd Harder vorig jaar uitgeroepen tot aanvalster van het jaar en schitterde ze bij de prijsuitreiking naast Zlatan Ibrahimovic op het podium. In december 2016 verruilde ze Linköping voor Wolfsburg. En met succes. Met die Duitse club won ze afgelopen seizoen de dubbel: de landstitel én de beker.

Niet toevallig volgens Melis: "Ze heeft een goede individuele actie in huis, een goed schot en ze is heel goed in het nemen van vrije trappen."

Oranje is dus gewaarschuwd. Nederland en Denemarken hebben zeven keer tegen elkaar gespeeld op een EK. De laatste keer was in 2009. Nederland won toen met 2-1.

Zweedse vriendin

Overigens is ook de vriendin van Harder, de Zweedse Magdalena Ericsson, international. Denemarken en Zweden zaten in dezelfde EK-kwalificatiepoule. Zweden eindigde daarin als eerste, Denemarken als tweede.

Volgens Melis zou het bijzonder zijn als het duo elkaar ook gedurende het eindtoernooi zou treffen. "Ja , dat zou een leuke clash kunnen zijn, als je tegen je partner moet spelen in een interland."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl