NOS WielrennenAangepast

La Course wint aan status, ook zonder Champs-Élysées

De koplopers in de achttiende etappe van de Tour beginnen vanmiddag tegen half vijf aan de beklimming van de Col d'Izoard, de laatste klim van de dag. Een paar uur daarvoor rijden de vrouwen de Alpencol al op in La Course.

De wedstrijd is dit jaar geen sprintkoers op de Champs-Élyseés meer, maar bestaat uit twee onderdelen: een klimwedstrijd in de Alpen en een achtervolgingstijdrit op zaterdag in Marseille. Oud-wielrenster en NOS-commentator Adrie Visser vindt de vernieuwing van La Course een goede zet.

"In het peloton zijn de meningen verdeeld, maar het is goed dat de organisatie iets nieuws probeert en de wedstrijd uitbreidt. Aan de vorm van de wedstrijd kun je best iets veranderen. Ik ben vooral benieuwd naar de achtervolgingstijdrit."

Het peloton vorig jaar tijdens La Course in Parijs

De toptwintig van de klimkoers van vandaag plaatst zich voor die tijdrit over 22,5 kilometer in Marseille. De winnares op de Izoard start als eerste, de nummers twee tot en met twintig proberen de als eerste gestarte renster bij te halen. Wie het eerst over de finish komt, wint het klassement.

Spectaculair

"Die tijdrit maakte de koers van vandaag wel extra interessant, want ik verwacht een spannende strijd om bij de eerste twintig te komen. Omdat er nu een tijdrit volgt na de klimwedstrijd, gaan de ploegen misschien ook wel voor tijdritspecialisten rijden in plaats van alleen voor de klimmers."

"Bij de Hammer Series hebben we gezien hoe spectaculair een achtervolgingstijdrit kan zijn. Ik vind die vernieuwing goed, maar hoorde bijvoorbeeld van Anna van der Breggen dat ze liever een gewone tijdrit had gezien", zegt Visser.

Zinderende ontknoping eerste Hammer Series

Marianne Vos maakte zich enkele jaren geleden sterk voor een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Die kwam er echter niet. De organisatie van de Tour de France besloot weliswaar de vrouwen tegemoet te komen, maar liet het bij één etappe, La Course geheten.

Onder die noemer mochten de vrouwen de voorbije drie jaar op de slotdag van de 'gewone' Tour hun opwachting maken op de Champs-Élysées. Enkele uren voordat de mannen op de beroemdste boulevard van Parijs arriveerden, bestreden de vrouwen elkaar daar in La Course.

Geen Champs-Élysées

Visser: "Dat was toch eigenlijk niet meer dan een veredeld criterium. Dus ik vind het goed dat ze daar iets aan veranderd hebben. Al is het wel jammer dat er niet meer op de Champs-Élyseés gereden wordt. De mannen rijden ook zaterdag in Marseille en zondag in Parijs. Het zou toch het mooiste zijn als ook het vrouwenpeloton daar kan rijden."

Het mannen- en vrouwenpeloton op dezelfde dag op hetzelfde parcours ging niet altijd goed, weet Visser. "Toen wij begin deze eeuw de Amstel Gold Race op dezelfde dag als de mannen reden, kwamen we een keer in de knoop met de mannenkoers. De ASO wil denk ik graag zien of het nu wel goed gaat."

Annemiek van Vleuten

Van der Breggen ontbreekt in Frankrijk, maar volgens Visser is er een andere Nederlandse die de koers kan winnen. "Annemiek van Vleuten werd derde in de Giro. Zij is in vorm. Maar Amber Neben, de wereldkampioene tijdrijden, en Elisa Longho Borghini geef ik ook een goede kans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl