ANP

200 tot 300 olifanten wil Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna gaan opvangen, vooral afgedankte circusolifanten. Volgend jaar oktober willen ze beginnen met de bouw van de grootste olifantenopvang van Europa.

"We hebben hier ruimte zat in Anna Paulowna", vertelt Robert Kruijff van het landgoed aan NH. "Heel veel circusdieren zijn oude vrouwtjes. De jonge vrouwtjes zullen hun weg wel in de dierentuinen kunnen vinden, maar oude vrouwtjes zijn slecht herplaatsbaar." Juist die oude vrouwtjes hebben een mooie plek nodig, legt hij uit.

Olifanten zijn makkelijker op te vangen dan leeuwen. Ze springen niet over een hek om je op te eten.

Robert Kruijff

Kruijff wil een opvang van twee hectare creëren waar de beesten rond kunnen scharrelen. Eerder maakte hij ook al een opvang voor afgedankte leeuwen. Die zijn nu overgebracht naar het Emoya-park in Zuid-Afrika. "Olifanten zijn makkelijker op te vangen dan leeuwen. Ze hebben een heel ingewikkelde sociale structuur maar springen niet over een hek om je op te eten", vertelt hij.

Ook de olifanten zullen uiteindelijk naar een andere plek worden gebracht. Naar Thailand, denkt Kruijff. "Als onze contactpersoon het ook aan zijn kant op orde heeft, zoals met het transport van de olifanten, dan kunnen we nadenken over de start van de bouw."

STER reclame