Omroep Zeeland

De politie krijgt meer mogelijkheden om vermiste personen op te sporen. Zo kunnen gegevens worden opgevraagd van zijn of haar pinpas, mobiele telefoon of ov-chipkaart. Ook kan de politie incheckgegevens van luchtvaartmaatschappijen en camerabeelden waarop de vermiste man of vrouw te zien is bekijken.

In een wetsvoorstel van minister Blok staat dat de politie en de officier van justitie met name in de eerste cruciale fase als iemand vermist wordt, meer specifieke zoekmiddelen krijgen. Voorwaarde is dat er sprake is van een urgent geval; als iemand een gevaar vormt voor zichzelf of in gevaar verkeert. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die zelfmoord willen plegen of om dementerende ouderen.

Misdrijf

De zoekmiddelen zijn ook "noodzakelijk en proportioneel" als minderjarige tieners of kwetsbaren met een geestelijke beperking snel gelokaliseerd moeten worden. Ze worden niet ingezet als de vermiste vrijwillig is vertrokken of slachtoffer is van een misdrijf. Als er sprake is van een misdrijf, gelden de gewone opsporingsregels uit het strafrecht.

De politie mag straks ook de auto van de vermiste doorzoeken op een parkeerterrein, of het huis van een alleenwonende binnengaan om te zoeken naar een paspoort of dagboek. Ook kan onderzoek worden gedaan in bijvoorbeeld een achtergelaten gsm, laptop of usb-stick. Op de telefoon van de vermiste mag een tap worden geplaatst.

STER reclame