NOS Nieuws Buitenland Aangepast

VS grinnikt om nieuwe naam regeringsgebouw

Een inspraakprocedure in de VS is uitgelopen op een farce, omdat er gegrinnikt wordt over een van de inzendingen.

De stad Fort Wayne in Indiana stelde op internet de vraag hoe het nieuwe gemeentehuis moet gaan heten. De meeste stemmen gingen naar een oud-burgemeester met de naam 'Harry Baals'.

Baals leidde de stad door de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog, maar hij is op internet vooral zo populair omdat zijn naam klinkt als hairy balls, harige ballen. Zo kreeg het Harry Baals Government Center bijna 24.000 stemmen, het eerstvolgende alternatief nog geen duizend.

Humor

Burgemeester Henry van Fort Wayne ziet er de humor wel van in. "Prachtig, dit is precies waarom we deze vragen op internet stellen. Prima als er wat humor bij komt."

De familie van Baals, die de uitspraak van de naam inmiddels heeft veranderd in Bales, noemt het een eer dat de burgemeester genoemd wordt, zelfs als het is om te lachen.

"Het zet Fort Wayne op de kaart", zegt een achterneef. "Veel mensen zullen er om grinniken, maar ook dat houdt wel weer op."

Oneerlijk

Overigens is het feit dat Baals de internetverkiezingen won geen garantie dat zijn naam ook gebruikt zal worden. De gemeenteraad van Fort Wayne laat doorschemeren Baals eigenlijk niet te overwegen. "Niet vanwege de naam, maar omdat het oneerlijk is één enkele burgemeester te eren."

De internetverkiezing is gisteren gesloten. Het zal nog enkele weken duren voordat de burgemeester zijn keuze bekendmaakt.

STER reclame