President Macron en generaal De Villiers bij de parade op 14 juli AFP

De chef-staf van het Franse leger, generaal Pierre de Villiers, is opgestapt. Hij is het niet eens met bezuinigingen die de strijdkrachten zijn opgelegd. President Macron heeft generaal François Lecointre tot nieuwe chef-staf benoemd.

In een verklaring die De Villiers uitgaf, staat dat hij niet langer kan garanderen dat Frankrijk het leger heeft dat nodig is om land en volk te verdedigen.

Het boterde al langer niet tussen de generaal en president Macron. Villiers sprak zich vorige week tegenover parlementsleden in harde bewoordingen uit over een bezuiniging van 850 miljoen euro die Macron hem voor dit jaar had opgelegd.

AFP

Dat werd hem door Macron zeer kwalijk genomen. Die haalde vervolgens scherp uit in een toespraak voor de top van het Franse leger en hun families door hen op hun plichten te wijzen.

Voor vrijdag stond een ontmoeting tussen de generaal en de president gepland. Vermoedelijk zou Macron generaal De Villiers daarbij persoonlijk op zijn plichten wijzen.

Villiers' aanstelling als hoogste officier van de Franse strijdkrachten werd drie weken geleden nog met een jaar verlengd.

STER reclame