AkzoNobel-topman Ton Büchner ANP
NOS Nieuws Economie Aangepast

Topman Ton Büchner van AkzoNobel stapt op

De topman van AkzoNobel Ton Büchner vertrekt. Hij heeft zijn functie per direct neergelegd om gezondheidsredenen.

Büchner is sinds 2012 bestuursvoorzitter van de verffabrikant als opvolger van Hans Wijers. Kort na zijn aantreden kreeg hij een burn-out en was hij enige maanden uit de roulatie.

Zijn opvolger is ook al bekend. Dat wordt de Belg Thierry Vanlancker. Die werkt sinds vorig jaar bij Akzo en was tot voor kort verantwoordelijk voor de chemiedivisie van AkzoNobel. Vanlancker was daarvoor in dienst bij chemiebedrijf Chemours, het bedrijf dat in 2015 ontstond als spin-off van DuPont.

Het opstappen van Büchner komt van het ene op het andere moment. Dinsdag heeft hij officieel zijn ontslag ingediend. De snelle opvolging is volgens president-commissaris Antony Burgmans te verklaren doordat het bedrijf een plan had klaarliggen voor het geval de bestuursvoorzitter wegvalt. "Het is een kwestie van een paar dagen geweest."

Thierry Vanlancker AkzoNobel

Vertrekkend topman Ton Büchner vindt het "een bijzonder moeilijk besluit, maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid zijn". Hij noemt zijn opvolger Thierry Vanlancker "een waardevolle toevoeging aan het team die goed in staat is om AkzoNobel verder te brengen en langetermijnwaarde te realiseren voor alle belanghebbenden."

Het vertrek van Büchner komt na een aantal maanden van grote druk door een ongewenste overnamepoging door de Amerikaanse branchegenoot PPG en activistische aandeelhouders die wilden dat AkzoNobel daarop zou ingaan. Aan de ingezette strategie, het opsplitsen van het bedrijf en de verkoop van de speciaalchemie, verandert met de komst van een nieuwe topman niets, verzekert Burgmans.

AkzoNobel wees alle pogingen af en dat leidde tot onvrede bij een deel van de aandeelhouders, die hoopten te profiteren van de overname. Dit voorjaar kondigde AkzoNobel aan dat de chemietak zelfstandig verdergaat en AkzoNobel als verfbedrijf zal doorgaan.

Unieke visie

Antony Burgmans, voorzitter van de raad van commissarissen van AkzoNobel, noemt het spijtig dat Ton Büchner zijn functie om gezondheidsredenen moet neerleggen. "Hij was een uitstekende leider en heeft AkzoNobel getransformeerd en de basis gelegd voor toekomstige successen."

Over de nieuwe ceo Vanlancker zegt Burgmans: "Zijn uitgebreide ervaring in de chemie- en coatingindustrie geeft hem een unieke visie en ik kijk ernaar uit om onze samenwerking voort te zetten met hem in zijn nieuwe rol als ceo."

STER reclame