Segers en Schouten komen aan bij het Johan de Witthuis voor het formatieoverleg ANP

Ook vandaag was het een lange dag voor de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ze zaten bij elkaar in het Johan de Witthuis in Den Haag en praatten tussen de middag hun fracties bij. Rond 21.30 uur kwamen Rutte, Buma, Pechtold en Segers een voor een naar buiten.

CDA-leider Buma zei dat hij hoopte dat morgen de laatste formatiedag is voor de zomervakantie. "Langzamerhand vragen onze gezinnen ons; gaan we ook nog een pauze houden? Dat is ook wel nodig, moet ik eerlijk zeggen", aldus Buma. "Een vakantie zou goed zijn voor de gemoedsrust van velen", beaamde D66-leider Pechtold.

Vermoeid

Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen is de pijp nu langzamerhand een beetje aan het leegraken voor de onderhandelaars. "Een vakantie is verstandig, want iedereen is vermoeid", zegt hij. Er zijn volgens Fresen nog niet echt vorderingen gemaakt op moeilijke onderwerpen en het zijn pittige gesprekken aan de onderhandelingstafel.

"Wat het gecompliceerd maakt, is dat er vier partijen aan het onderhandelen zijn. De wil is er wel, maar ze zijn er nog lang niet", zegt Fresen.

U ziet aan de lange dagen dat we het serieus doen.

CDA-leider Buma over de onderhandelingen

Het is de bedoeling dat wanneer partijleiders Rutte, Buma, Pechtold en Segers en hun secondanten de komende weken wat rust nemen, er ondertussen een stuk met financiële gegevens naar het Centraal Planbureau gaat. "Alles wat ik daarover zeg, ligt gevoelig", zei VVD-leider Rutte eerder vandaag.

Of er ook daadwerkelijk een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaat komen, wilde Buma niet zeggen. "We doen alles om er te komen, maar het kost tijd. U ziet aan de lange dagen dat we het serieus doen." "Morgen gaan we nog een dag heel hard werken en we zien daarna wat er komt", zei D66-leider Pechtold.

D66-leider Pechtold sprak eerder vandaag de hoop uit dat er deze week nog duidelijkheid komt over de vraag of het gaat lukken om met de vier partijen een kabinet te vormen. Fresen denkt echter dat de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet voor hun zomervakantie de conclusie zullen trekken dat dit gaat slagen. "Als ze van vakantie terugkomen, zijn er nog weken nodig", verwacht hij.

STER reclame