NOS SportAangepast

WK-goud voor Weertman op 10 km openwaterzwemmen

Ferry Weertman heeft op overtuigende wijze goud gewonnen bij de WK zwemmen op de 10 kilometer open water. Na 1.51.58 was hij in het Balatonmeer 0,1 seconde sneller dan Jordan Wilimovsky. Marc-Antoine Olivier eindigde als derde.

Voor Weertman, die vorig jaar in Rio de Janeiro al de olympische titel opeiste, is het de eerste wereldtitel. Twee jaar geleden won hij zilver.

Marcel Schouten eindigde als achttiende. Hij heeft zijn pijlen gericht op de 25 kilometer later deze week.

Ontspannen

Weertman toonde zich na afloop vooral trots dat hij nu zowel olympisch, Europees, als wereldkampioen is. "Ik kon eigenlijk vrij lang ontspannen zwemmen. Ik moest goed opletten wanneer ik precies zou gaan sprinten, want ik had Olivier in mijn zij. Maar als de eindsprint dan lukt, is dat natuurlijk superfijn."

Weertman: we trainen erop rustig te blijven

Voorafgaand aan de WK had Weertman al aangekondigd in ieder geval door te gaan tot de Olympische Spelen van Tokio.

Hij vindt zwemmen naar eigen zeggen nog veel te leuk. "Ik heb na de Spelen een goede vakantie genomen en bedacht wat ik nu verder nog wil. Ik wist dat ik dit jaar deze titel wilde pakken. Ik ben nu de eerste man die zowel wereld- als olympisch kampioen is. En wie weet word ik ook de eerste man die twee keer goud wint op de Spelen."

Opmerkelijk incident

Volgens zijn trainer Marcel Wouda begon de dag met een opmerkelijk incident. Weertman en Schouten werden tijdens het inzwemmen uit de baan gestuurd door de politie.

Maar daar liet Weertman zich niet door afleiden. Volgens zijn trainer heeft Weertman nog ambitie genoeg.

"Hij had een groot doel voor zichzelf. De triple halen: Europees, wereld- en olympisch kampioen. Hij is volwassener geworden, hij vindt het prettig dat de trainingsgroep groter is. Alles kwam nu mooi bij elkaar", aldus Wouda.

Wouda: Weertman brandt nog van ambitie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl