Plofkraak in Lemmer in mei van dit jaar
NOS Nieuws

Aantal plofkraken flink gedaald, wel meer zwaar geschut

Het aantal plofkraken is in het eerste halfjaar van 2017 met 40 procent gedaald ten opzichte van de laatste zes maanden van vorig jaar, van 62 naar 38. Wel nam het aantal plofkraken dat met een vast explosief werd uitgevoerd toe ten opzichte van het gebruik van een gasmengsel. Over heel 2016 was dat rond de 80 procent, het afgelopen halfjaar steeg dat tot 95 procent.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben de banken de laatste maanden veel geïnvesteerd in maatregelen om plofkraken te voorkomen. Zo zijn tientallen geldautomaten uit het straatbeeld verdwenen en zijn sommige automaten 's nachts niet meer toegankelijk.

Ook alarmeren banken sneller de politie en passen ze vaker cameradetectie toe. Volgens de NVB kunnen daders daardoor sneller worden opgespoord.

Gasdetectie

Het gebruik van vaste explosieven bij plofkraken neemt al langer toe. Volgens de NVB komt dit onder meer doordat veel automaten zijn uitgerust met gasdetectie. Als er gas wordt geroken bij een geldautomaat, gaat er direct een alarm af en dat verjaagt criminelen.

"Het gevolg daarvan is wel dat criminelen op zoek gaan naar zwaardere alternatieven, zoals explosieven", zegt Yvonne Willemsen van de NVB op NPO Radio 1. "En hoe zwaarder de middelen, hoe onveiliger omwonenden zich zullen voelen."

Oude beroep

De daling van het aantal plofkraken volgt op een forse stijging in 2016. Werden er in 2015 nog 56 meldingen gedaan, een jaar later waren dat er 79. Volgens de politie kwam dit vooral doordat veel plofkrakers die de afgelopen jaren in de gevangenis zaten, weer op vrije voeten waren gekomen en hun oude 'beroep' weer oppakten.

Ook de verscherpte veiligheidsmaatregelen in Duitsland speelden een rol. Veel plofkrakers die actief waren in Duitsland keerden terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl