In het Twentebad in Hengelo mag alleen nog op een klein stuk van de ligweide worden gerookt ANP

Buitenzwembaden zouden rookvrij moeten worden, vindt het Longfonds. In veel zwembaden is bijvoorbeeld roken op de ligweide heel normaal, terwijl dit een plek is waar veel kinderen spelen. Juist daar zou volgens het Longfonds een rookverbod moeten gelden.

Veel Nederlanders zijn daar volgens het Longfonds ook voor: uit een onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden een rookvrije speel- en ligweide bij het zwembad wil. In 2009 was dat nog minder dan een kwart.

Kwetsbaar

"We zijn blij om te merken dat er steeds meer steun komt om dit soort omgevingen rookvrij te maken", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. "De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Naast peuken op de grond zijn de risico's vooral meeroken en voorbeeldgedrag: zien roken, doet roken."

Een paar zwembaden hebben zelf al besloten om maatregelen tegen het roken te nemen. Zo mag in het Twentebad in Hengelo alleen nog op het achterste gedeelte van de ligweide worden gerookt. En die rookzone zal de komende jaren steeds kleiner worden. Ook De Houtvaart in Haarlem is grotendeels rookvrij.

Het Longfonds roept andere zwembaden op zich hierbij aan te sluiten. Om ze te helpen is er een stappenplan, met daarin tips hoe een zwembad zoiets kan aanpakken. Ook heeft het fonds borden beschikbaar om aan te geven dat het een rookvrije zone is. Dat maakt het makkelijker voor medewerkers van een bad om mensen aan te spreken die toch een sigaret opsteken.

Wachtrij

Roken in de open lucht wordt steeds verder aan banden gelegd. Eerder dit jaar besloten elf attractieparken in Nederland dat roken in de wachtrij voor een attractie niet meer mag. Ook dat besluit is genomen om jonge bezoekers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van sigarettenrook.

Verder geldt er een rookverbod in sommige speeltuinen, stadions en langs de velden van enkele sportclubs.

STER reclame