ANP

De Nijmeegse Vierdaagse is onderweg. Alle lopers zijn gestart, de eerste is zelfs alweer binnen. Het is de 101ste editie van de Vierdaagse. Tienduizenden mensen lopen de komende dagen 30, 40 of 50 kilometer per dag.

Diep in de nacht vertrokken de eerste wandelaars. Onlineredacteur Carmen Dorlo was erbij.

Van een afstand hoor je het al, het gezang, geschreeuw en uitbundig gelach. Het is 4.00 uur 's nachts in Nijmegen, maar dat mag de pret niet drukken: de wandelaars van de Vierdaagse hebben er zin in. Nu nog zonder blaren en met energie.

Vierdaagselopers Nijmegen al vroeg van start

Het is een bijzondere gewaarwording bij de start. Waar de wandelaars nuchter aan hun tientallen kilometers willen beginnen, staan de nachtbrakers van de Zomerfeesten hen aan te moedigen, een stuk minder nuchter.

Iedereen is positief en heeft er zin in. "Al zestien jaar sta ik hier. Ik verheug me er weer op", zegt de 72-jarige Rikkie uit Venray bij de start. Rikkie heeft geen supporters bij zich, maar wel vrienden uit vorige jaren. "Steeds bij de start komen we elkaar weer tegen. Elk jaar weer. De Vierdaagse heeft voor een mooie vriendschap gezorgd. Het is echt een kliekje geworden."

Ook voor twee jonge mannen is het niet de eerste keer. Maar zij staan langs de kant als supporters. Of nou ja, langs de kant, ze roepen iedereen op om in rijen een wave te doen voor de wandelaars. Midden op straat. "Ze moeten nog 200 kilometer, dat is zwaar. Daarom zingen we ook: je bent er bijna."

Veel wandelaars hebben zich voorbereid op het warme weer. Met flesjes water, zonnebrand en dunne kleding. Vandaag wordt het 26 graden en zonnig, morgen wordt het 31 graden. "Shit, ik ben mijn zonnebrand vergeten", zucht de 26-jarige Charlotte als we haar vragen naar haar voorbereiding. "Maar ik heb wel ijs voor mijn voeten en speciale luchtige sokken geregeld."

Niet alleen de start, heel Nijmegen ademt de Vierdaagse. Op elke hoek staat wel een kraampje met eten of drinken, langs de straten zijn honderden stoeltjes opgezet en de wegen zijn helemaal aangepast aan de wandelaar. Het is een bijzondere sfeer en iedereen heeft er zin in. Zoals een aantal wandelaars al zei: we zien jullie bij de finish!

STER reclame