Mensen demonstreren tegen de nieuwe zorgwet EPA

Opnieuw hebben twee Republikeinse senatoren bekendgemaakt dat ze de nieuwe zorgwet niet zullen ondersteunen. Omdat twee anderen dat ook al hadden gezegd, is er geen meerderheid voor de wet die Obamacare moet vervangen.

De stemming is al twee keer afgeblazen. Eind juni was dat omdat er niet genoeg stemmen waren voor een meerderheid. Deze week zou er opnieuw worden gestemd, maar omdat senator John McCain moest worden geopereerd en dus afwezig was, werd het weer uitgesteld.

Beide partijen grepen die gelegenheid aan om senatoren aan hun zijde te krijgen. De Republikeinen hebben 52 zetels in de Senaat, tegenover 48 zetels voor de Democraten. Nu er vier Republikeinen zijn die zeggen tegen te zullen stemmen, is er geen meerderheid gegarandeerd.

Het stranden van de nieuwe zorgwet in het Congres is een enorme politieke nederlaag voor president Trump. "Dit is heel pijnlijk voor Trump", zegt correspondent Wouter Zwart. "Dit betekent dat hij zijn belangrijkste verkiezingsbelofte niet kan waarmaken. En dat met een Republikeinse president en een meerderheid voor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat."

Niet ver genoeg

De twee senatoren die hun steun hebben ingetrokken, doen dat niet omdat ze de voorkeur geven aan Obamacare. Ze doen dat omdat ze de nieuwe zorgwet niet goed vinden en niet ver genoeg vinden gaan.

Daarbij speelt de druk van de achterban van de Congresleden een grote rol, zegt Wouter Zwart. "Er is te veel tegenstand, vooral vanuit de gezondheidszorg. Ziekenhuizen, artsen, patiëntenverenigingen; ze vinden het allemaal geen goed idee om Obamacare te vervangen door Trumps alternatief."

Tekentafel

De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, gaat nu proberen om Obamacare helemaal af te schaffen. Hij wil dat de Senaat daar een dezer dagen over gaat stemmen.

Als het voorstel wordt aangenomen, zal Obama's zorgwet over twee jaar verleden tijd zijn. Die overgangsperiode moet de Republikeinen de tijd geven om een nieuw plan te bedenken. Dat is ook wat president Trump wil.

Zwart: "Maar onderzoekers hebben uitgerekend dat er dan nog meer mensen onverzekerd rond zullen lopen dan als er wel een alternatief wordt gepresenteerd. Dus het is maar de vraag of dat plan een meerderheid krijgt."

De leider van de Democraten in de Senaat zegt dat de Republikeinen terug naar de tekentafel moeten en met een voorstel moeten komen dat samen met de Democraten is ontwikkeld.

STER reclame